da flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by Ritzau.

Заеднички механизам за гаранција на ЕУ треба да ја зајакне европската конкурентност преку големи зелени инвестиции и инвестиции во, меѓу другото, вештачка интелигенција.
Ова е предлогот на министерот за бизнис и индустрија Мортен Бёдсков (С). Тој е четврток во Брисел, каде што ќе ја претстави данската идеја на состанок со министрите на ЕУ земјите одговорни за конкурентност.
Со тоа, данската влада сега ја открива дел од завесата за Данска одговор на таканаречениот извештај Драги.

Извештајот беше претставен од поранешниот шеф на Европската централна банка, Марио Драги, во септември, и укажува на огромни предизвици за европската конкурентност.
“Извештајот Драги категорично потврдува дека заедницата на ЕУ е предизвикана кога станува збор за инвестиции во нови технологии. Особено зелени технологија и зелена трансформација”, вели Бёдсков.

Извештајот Драги посочува дека САД и особено Кина масивно инвестираат во зелената трансформација. А тоа се случува со помалку бирократија и побрз пристап до парите отколку во ЕУ.
Затоа, данската влада предлага да се создаде механизам за гаранција на ЕУ. Тука ЕУ преку буџетот на ЕУ треба да биде дел од текот со гарантирање на инвестиции, на пример, во зелени инфраструктурни проекти. Ова треба да ги охрабри приватните инвеститори да се приклучат и да вложат приватни средства во проектите.