Digest

Europe in brief
Our EU Digest sums up the European coverage of the participating news agencies in the European Newsroom. In their best of stories, all agencies give an overview of the predominating topics of the week. Looking at their countries, the participating agencies shed light on how EU politics are perceived there. Thus, each individual digest gives a country-specific perspective on EU politics. Taken all together, they provide a truly pan-European picture.

Every enr agency selects their top stories of the week, based on their EU coverage. To read any of the compilations, please select the respective language from the menu. For more EU news, please contact the agencies.

die europäische Berichterstattung der teilnehmenden
uns bitte hier.

Ковачевски: Годинава имаме шанса да ги забрзаме преговорите и да станеме членка на ЕУ до 2030

Ковачевски: Годинава имаме шанса да ги забрзаме преговорите и да станеме членка на ЕУ до 2030

Скопје – Дали ќе ги отвориме поглавјата во рамки на преговарачкиот процес е нешто што зависи од нас. Во оваа, 2023 година, ја имаме најголемата шанса досега, да ги забрзаме преговорите и до 2030-та година, објективно и реално, Република Северна Македонија да стане членка на ЕУ. Ги почнавме преговорите со целосно заштитен македонски јазик, а со тоа и македонски идентитет и тоа е веќе кристално јасно. За сите надвор, се надевам и за сите добронамерни дома, истакна премиерот Димитар Ковачевски во својот говор на дводневната конференција организирана од Владата.

read more
Трајанов: Ахмети се бореше за Амандманот 6 од Уставот, сега не го почитува

Трајанов: Ахмети се бореше за Амандманот 6 од Уставот, сега не го почитува

Скопје, 25 јануари 2023 (МИА) - Одговорноста паѓа на премиерот Димитар Ковачевски дали ќе ги почитува основните постулати на оваа држава, ќе води сметка за националните, државни и стратешки интереси. Тоа значи дека Владата мора да води сметка за сите аспекти...

read more
Бектеши: Слободното движење на услуги ќе придонесе за поголемо вработување и конкурентност

Бектеши: Слободното движење на услуги ќе придонесе за поголемо вработување и конкурентност

Скопје – Заклучоците и препораките кои ќе произлезат од билатералниот состанок за Кластерот „Внатрешен пазар“, Поглавје 3 – Право на основање и слобода на давање на услуги, ќе ги постават следните чекори во процесот на пристапување во областа на Право на основање и слобода на давање на услуги. Ние сме свесни за важноста да се обезбеди правото на основање и слободата на давање на услуги преку процесот на усогласување на законодавството во оваа област, порача министерот за економија Крешник Бектеши денеска во Брисел во обраќањето на состанокот.

read more