cs flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by CTK.

Praha – Påvirkningen af støtte fra staten og EU på udviklingen af kombineret godstransport, der skulle styrke transporten af varer med tog eller vand og reducere vejtransporten, er minimal. I stedet vokser vejgodstransporten, meddelte i dag Rigsrevisionen (NKÚ) i en pressemeddelelse om resultaterne af subsidiekontrollen. Trods subsidier stagnerer godstransporten på jernbane ifølge rapporten, og vandgodstransport er næsten ikke-eksisterende. Transportministeriet meddelte som reaktion på resultaterne til ČTK, at jernbanetransporten i den undersøgte periode blev negativt påvirket af covid-19-pandemien samt faldet i kul- og andre råvaretransporter. Ifølge ministeriet er det også nødvendigt at investere i at øge sporens kapacitet.

I forsøg på at fremme miljøvenlig godstransport planlagde ministeriet ifølge NKÚ at støtte projekter til udvikling af kombineret godstransport med 4,7 milliarder kroner i årene 2015 til 2023. Til sidst støttede det 14 projekter og brugte 650 millioner på dem. Således udnyttede ministeriet ifølge NKÚ ikke 86 procent af de afsatte midler. Der er risiko for, at det nationale mål om at overføre i alt 30 procent af vejgodstransport til afstande over 300 kilometer til jernbane eller indre vandvejstransport inden 2030 ikke bliver opnået, tilføjede kontrollørerne.

“Dette mål er fastsat på tværs af Europa og skal derfor være et resultat af fælles tiltag på tværs af EU. Det giver ikke mening at evaluere det kun nationalt,” reagerede ministeriets talsmand František Jemelka på NKÚ’s konklusioner. “Jernbanen skal fremover fokusere på transporter foretaget på vejene, og det i form af samarbejde mellem vej- og jernbanetransportører i kontinental kombineret transport. Men det er kun i sin begyndelse,” tilføjede han.

Ifølge oplysninger fra flere ministerier i foråret har staten i løbet af 20 års medlemskab af EU brugt mindst 23 procent af midlerne fra EU-fonde netop på transport. I de enkelte operationelle programmer fokuseret på transport har staten trukket mere end 467 milliarder kroner.