Have the article read by OpenAI (Beta). Please note that AI translations may take some time to process.

Kun en tredjedel af vandet på jordoverfladen i Europa, som eksempelvis søer, floder og langs kysterne, har en god vandkvalitet.
Det vurderer forskere fra EU’s miljøagentur i en ny rapport om vandkvaliteten i Europa.

“Vandets tilstand i EU er ikke god. Vores vand står over for uhørte udfordringer, som truer vandsikkerheden i Europa, siger miljøagenturets direktør”, Leena Yla-Mononen, i en udtalelse.

Grundvandet klarer sig lidt bedre. 77 procent vurderes at have en god kemisk status. Ifølge et EU-direktiv skal vandet nå kvaliteten “god”, når man måler på kemisk kvalitet og økologisk kvalitet. Man måler blandt andet, hvad der forurener vandet, og hvilke næringsstoffer der er i vandet.
Ifølge miljøagenturet er EU ikke på sporet, hvis man vil nå målet.
Peter A. Stæhr, som er professor på Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet og havbiolog, fortæller, at rapporten peger på, at vandkvaliteten generelt er dårlig.

“Man kan sige, at det nye er, at der ikke er sket nogen forbedring, og at det i virkeligheden flere steder ser ud til at gå lidt dårligere”, siger han til Ritzau.Vandkvaliteten i eksempelvis søer og åer er udfordret i Europa. Agentur bag ny rapport peger på landbrug.

Det redaktionelle ansvar for udgivelsen ligger hos Ritzau.