Have the article read by OpenAI (Beta). Please note that AI translations may take some time to process.

Brüsszel – Az Európai Bizottság abban állapodott meg Romániával, hogy 2025. január 31-ig meghosszabbítja azt a határidőt, ameddig az Bukarest benyújthatja a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó tervét – nyilatkozta szerdán a Reutersnek az Európai Bizottság egyik szóvivője.

„Mivel még nem kaptuk meg Románia tervét, nem tudunk nyilatkozni a tartalmáról. A deficitcsökkentésről szóló tervek elküldése előtt a Bizottság technikai jellegű párbeszédet folytat a tagállamokkal, köztük Romániával, hogy ezek megfeleljenek az uniós jogszabályokban meghatározott összes követelménynek” – magyarázta a szóvivő.

A román kormány még nem ismertette a 2025-ös költségvetés tervezetét, de az elemzők és a hitelminősítők az államháztartás konszolidálását elősegítő adóemelésre számítanak. A kormánykoalíció idén megemelte a nyugdíjakat és az országos minimálbért – emlékeztetett a Reuters.

Korábban Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány „megegyezett” az Európai Bizottsággal a deficitcsökkentési tervről. Kiemelte: a brüsszeli szakértők egyetértettek abban, hogy Romániának szüksége van egy hétéves időszakra különböző állami nagyberuházások megvalósításához.

A bukaresti hatóságok a GDP 6,9 százalékára növelték az idei deficitcélt, de a Költségvetési Tanács becslése szerint Románia valószínűleg 8 százalékos költségvetési hiánnyal fogja zárni ezt az évet.

Románia már 2020-től túlzottdeficit-eljárás alatt áll, ezért be kell nyújtania az Európai Bizottsághoz egy többéves tervet a költségvetési hiány 3 százalék alá szorításáról. A román állam bevételei nem érik el a GDP 30 százalékát sem, miközben az uniós átlag 41 százalék.

Szerdán kormányzati források az Agerpresnek elmondták: a bukaresti hatóságok a GDP-arányos költségvetési hiányt évente 0,74 százalékponttal csökkentenék, hogy 2031-re a deficit 2,4 százalékra mérséklődjön. (2024.10.16.)

Raspunderea editoriala pentru aceasta publicatie apartine Agerpres.