mk flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by MIA.

Скопље – Премијер Христијан Мицкоски након учешћа на Самиту Берлинског процеса и након постигнутих састанака је већи оптимиста у вези са очекивањима за евроинтеграциони процес земље и у дилеми је да ли да пошаље најављено писмо Европској унији са којим ће дати нове идеје за наставак преговора.

– Имали смо посету која ме учинила већим оптимистом него што сам био пре посете. На маргинама за време радног ручка, али и других састанака које сам имао тамо, видим да постоје иницијативе које је поменула и немачка министарка за спољне послове Аналена Бербок на конференцији за новинаре са министром за спољне послове и спољну трговину Тимчом Муцунским и мислим да све оно што сам водио као разговор и добио као поруку и послао има додатну вредност ако се упореди са стањем пре моје посете тамо, рекао је Мицкоски.

Он није желео да коментарише брифинг специјалног представника Немачке владе за Западни Балкан, Мануела Сарацина, да су македонски предлози одбачени у Берлину, и поновио је да је много већи оптимиста након посете Берлину него што је био раније.

– Наставићемо да решавамо проблеме код куће, али борићемо се ван са свим силама које имамо на распологању, на основи Копенхагеншких критеријума, на основи правих вредности ЕУ, а то нису ултиматуми и диктати, већ разговор, конструктивни дијалог који ће бити основа за проналажење трајног и дугорочног решења с којим нико неће бити понижен, већ напротив, сви заједно ћемо се борити за одбрану ових правих европских вредности, истакао је премијер.

У вези са најављеним писмом Европској унији, он је подсетио да након посете Бриселу има дилему да ли да га пошаље јер је све упознао са садржајем.

– Имајући у виду да председница Комисије долази 24. октобра, имали смо могућност у Берлину неофицијално на ручку да разговарамо и на маргинама Самита Берлинског процеса и са канцеларом Шолцом сам имао неофицијални састанак, који је био веома пријатељски и садржајан, навео је Мицкоски. (16 октобар)