mk flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by MIA.

Скопље/Брисел – Предсједница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен у оквиру своје четвородневне турнеје кроз шест земаља Западног Балкана, данас ће боравити у Скопљу. Према најавама, током посјете Сјеверној Македонији, Фон дер Лајен ће имати састанке са предсједницом Горданом Сиљановска Давкова и са премијером Христијаном Мицкоским.

Уочи посјете Фон дер Лајен региону, Европска комисија јуче је одобрила реформске агенде Сјеверне Македоније, Албаније, Косова, Србије и Црне Горе, повезане са Планом за раст Западног Балкана, које се обавезују на социо-економске и фундаменталне реформе које ће спровести у периоду од 2024. до 2027. године да би подстакле раст и повезивање са ЕУ. Одобрење реформских агенди био је кључни корак да се омогуће исплате средстава у оквиру Механизма за реформе и раст Западног Балкана, чија укупна вриједност износи шест милијарди евра.

Како је јуче информисала замјеница главног портпарола ЕК, Аријана Подеста, управо План за раст, као и напредак на европском путу земаља Западног Балкана биће главне теме састанака Фон дер Лајен са њеним домаћинима током турнеје кроз регион.

– Проширење је кључни приоритет Комисије и то смо понављали протеклих година, што смо и доказали током првог мандата, а свакако ћемо наставити да га сматрамо као приоритет и у другом мандату. То је нешто што је најавила и сама предсједница (Фон дер Лајен), додала је Подеста.

Фон дер Лајен у Скопље ће допутовати из Тиране, гдје се прије подне састала са предсједником Албаније, Бајрамом Бегајем. Своју балканску турнеју она је започела из Тиране, гдје је јуче имала састанак са албанским премијером Едијем Рамом и обратила се на свечаности поводом почетка академске године на Тиранском Колеџу Европе. Након састанка са Рамом, Фон дер Лајен је најавила да ће Европска комисија сљедеће седмице објавити извјештаје о напретку на европском путу земаља кандидата за чланство у ЕУ.

Фон дер Лајен из Скопља поподне ће отпутовати за босански град Јабланица, гдје ће посетити подручја која су недавно била погођена поплавама. Сутра пријеподне ће се у Сарајеву састати са члановима Предсједништва Босне и Херцеговине, као и са предсједавајућом Савјета министара, Борјаном Кришто, након чега ће отпутовати за Београд на састанке са српским предсједником Александром Вучићем и са премијером Милошем Вучевићем. У суботу ће Фон дер Лајен боравити у Приштини, гдје ће се састати са косовском предсједницом Вјосом Османи и са премијером Албином Куртијем, након чега ће отпутовати за Подгорицу на састанке са шефом црногорске државе Јаковом Милатовићем и са премијером Милојком Спајићем. (24 октобар)