sl flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by STA.

Лјубљана/Стразбур – Словеначка влада је саопштила да ће земљама средње и југоисточне Европе, које су ових дана задесиле поплаве, помоћи са специјалним јединицама за интервенцију у случају поплава и/или материјалном помоћи у износу до 600.000 евра. Материјалну помоћ је већ послала у Чешку.

Словенија, која је прошле године у августу претрпела велику солидарност других чланица ЕУ након разорних поплава, у среду је преко механизма уније за цивилну заштиту послала у Чешку 260 развлаживача ваздуха, саопштено је из словеначког министарства одбране.

Помоћ су у међувремену почеле прикупљати и словеначке хуманитарне организације Црвени крст и Каритас. Црвени крст Словеније је из солидарног фонда уплатио 25.000 евра националним друштвима Црвеног крста Аустрије, Пољске, Чешке, Словачке и Румуније.

Како је у среду у расправи у Европском парламенту у Стразбуру рекао европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчић, поплаве су погодиле скоро два милиона људи.

“Ова трагедија није аномалија, она је постала норма за нашу будућност,” упозорио је и залагао се за већу заштиту од оваквих катастрофа. “Сваки евро уложен у спречавање катастрофа и припрему на њих обично се враћа у виду спречених губитака, трошкова одговора и других користи,” рекао је одлазећи европски комесар из Словеније.

Европски посланици, међу којима су преовладавали они из чланица уније које су најтеже страдале у поплавама, у расправи су позивали на солидарност и помоћ. Наступили су и словеначки европосланици Марјан Шарец (Ренев/Слобода) и Матјаж Немец (С&Д/СД), који су подсетили на солидарност ЕУ при прошлогодишњим поплавама у Словенији. (18. септембар)