sk flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by TASR.

Wrocław/Bratislava – Deset milijard eura iz kohezijskog fonda EU za zemlje pogođene poplavama premijer SR Robert Fico smatra “ogromnom pomoći”. Prema njegovim riječima, to će značajno doprinijeti otklanjanju štete nastale u srednjoeuropskim zemljama posljednjih dana. Izjavio je to nakon sastanka šefova vlada četiriju zemalja s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u poljskom Vroclavu, izvještava posebni izvjestitelj TASR-a.

Prema Ficu, Slovačka, Češka, Poljska i Austrija su još prije ovog prijedloga von der Leyen zamolile Europsku komisiju za veću fleksibilnost u korištenju sredstava EU povezanih s poplavama.

“Ne sjećam se, otkako sam prvi put sudjelovao na sastancima na razini EU, da je tako kratki sastanak donio tako dobre rezultate”, rekao je slovački premijer o pregovorima domaćina poljskog premijera Donalda Tuska, a pridružili su im se i češki premijer Petr Fiala te austrijski kancelar Karl Nehammer.

Von der Leyen je nakon sastanka s premijerima Poljske, SR-a, ČR-a i Austrije u Vroclavu najavila da će zemlje srednje Europe, uključujući Slovačku, koje su posljednjih dana pogođene poplavama, moći povlačiti novac za sanaciju štete iz EU Fonda solidarnosti i kohezijskog fonda. Iz kohezijskog fonda moguće je iskoristiti deset milijardi eura za ovu svrhu.

Na sastanku se razgovaralo o načinima kako što brže i fleksibilnije podržati ljude i područja pogođena razornim poplavama. Von der Leyen je napomenula da je tijekom krize korišten i program daljinskog istraživanja Copernicus i sateliti, što je omogućilo praćenje razvoja poplava. (19. rujna)