mk flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by MIA.

“`html

Скопље Истичемо важност од континуираног спровођења Охридског оквирног споразума, који позива на потпуно поштовање принципа недискриминације и једнаког третмана, посебно у јавној администрацији, кажу из Делегације ЕУ у Северној Македонији, упитани за став у вези са одлуком Уставног суда о укидању „балансера“.

– ЕУ Делегација бележи одлуку Уставног суда. Одлука Суда долази након што је Влада објавила своје намере да реформише систем и замени Балансер. Очекујемо да видимо предлоге, наводе из Делегације ЕУ.

Уставни суд Северне Македоније у среду је донео одлуку о укидању алатке за запошљавање у државним институцијама по националној припадности зване „балансер“.

„Балансер“ је била веб-алатка при Министарству за информационо друштво и администрацију преко које се електронски вршила расподела планираних нових запошљавања, у складу с принципом одговарајуће и правичне заступљености. Алатка је била израђена у складу са Законом о запосленима у јавном сектору, који се почео примењивати од 2015. године и који предвиђа успостављање механизма за „постизање уставног начела за одговарајућу и правичну заступљеност припадника заједница, на нивоу сваке од институција у јавном сектору, а на основу потреба самих институција изражених кроз годишње планове за запошљавање“. (10 октобар)

“`