All participating agencies

АФП, Франција: АФП е водечка новинска агенција која покрива настани и прашања од целиот свет. Со новинска мрежа во 151 земја, АФП тврди дека е светски лидер во верификација на дигитални вести. Со седиште во Париз, агенцијата има редакции во повеќе од 260 градови низ светот, вклучително и во Брисел. Вкупно 2400 вработени од 100 нации известуваат за светските настани на шест јазици во видеа, текстови, фотографии и инфографици.

АФП има 1800 медиумски претплатници низ светот. Во Европа, агенцијата има 2975 претплатници во сите категории вклучително медиуми, институции, компании и така натаму. Многу европски агенции се претплатуваат на АФП и ги добиваат, преведуваат и дистрибуираат нејзините производи. Во моментов, АФП има 14 акредитирани новинари во Европската комисија.

Продажба
Mail: europe.ventes[at]afp.com

АНСА, Италија: Во своето седиште во Рим и во 21 канцеларии во Италија, АНСА произведува текстови, фотографии и видеа и исто така нуди дистрибуција на соопштенија. Организирана е како кооператив на издавачи со владини субвенции. Нејзиниот годишен обрт е повеќе од десет милиони евра, што го генерираат повеќе од 500 вработени. АНСА објавува на италијански, англиски, шпански и португалски и има дописници на 73 локации надвор од Италија. Целната публика на АНСА вклучува медиуми и бизниси. АНСА го користи енр поради својата локална мрежа.

АНСА има околу 100 медиумски претплатници, меѓу кои национални и локални радиодифузери, весници, списанија, онлајн медиуми и компании од забавната индустрија. Меѓу нив, вовеќе од 50 дневни весници, повеќе од 10 неделни весници, вклучително списанија поврзани со весници, околу 10 радио станици, 4 големи радиодифузери, помалку од 20 регионални радиодифузери, помалку од 10 меѓународни радиодифузери. Првите десет медиумски клиенти на ANSA, во однос на покриеноста и дистрибуцијата, се RAI, RTI, SKY, RCS, GEDI, LA7, TV2000, CED, ATHESIS како и RIFFESER. Во моментов, АНСА има 10 акредитации во Европската комисија.

Уредништво
Enrico Tibuzzi, Head of ANSA Brussels Bureau
Mail: enrico.tibuzzi[at]ansa.it

Продажба
Luigi Silvestri, Head of Digital and International Marketing and Sales
Mail: luigi.silvestri[at]ansa.it

АГЕРПРЕС, Романија: Правилно размислување, еднакво растојание, точност и брзина се некои од атрибутите што ја дефинираат Националната новинска агенција АГЕРПРЕС. Најсигурниот извор на информации во Романија годишно обезбедува преку 180.000 вести, интервјуа, репортажи и документарни материјали, а исто така и околу 850.000 свои и фотографии од партнерите. АГЕРПРЕС е единствената медиумска институција во Романија со дописници во речиси сите окрузи и новински агенции со меѓународен углед како медиумски партнери.

AGERPRES ја користат 86 медиуми, меѓу кои 6 дневни весници, 10 неделни весници, 25 радио станици, 20 ТВ станици како и 6 информативни платформи. Првите десет медиумски клиенти на AGERPRES, во однос на покриеноста и дистрибуцијата, се RCS-RDS (Диги ТВ, радио и веб), Романската национална телевизија (TVR – сите канали и веб страница), Романското национално радио (сите станици и веб страница), PRO ТV, Evenimentul Zilei и Capital, Hotnews, DC news, Ringier – Libertatea, Adevarul Holding како и Antena Group (тв и веб). Во моментов, АГЕРПРЕС има акредитации поврзани со настани но нема постојани акредитации во Европската комисија.

Уредништво
Cristina Tatu, Deputy managing director
Mail: cristina.tatu[at]agerpres.ro
T: +407 226 01 191

Маркетинг и продажба
Cristian-Dan Durleci Mateescu , Deputy General Director
Mail: marketing[at]agerpres.ro cristian.durleci[at]agerpres.ro

АПА, Австрија: Уредничкиот оддел на новинската агенција АПА го снабдува австрискиот медиумски простор со новинарска содржина во текст, графика, слики, аудио и видео формати. Таа е во сопственост на австриските дневни весници и Австриската радиодифузна корпорација (ORF) и е независна од државата и владата. Седиштето е во Виена и вработува 145 новинари. АПА гледа јасни предности во соработката во рамките на енр преку размената со други претставници на агенциите.

АПА ја преземаат 116 медиуми, меѓу кои 15 дневни весници, 20 неделни весници, 21 радио станици, 10 ТВ станици како и 22 платформи за вести. Првите десет медиумски клиенти на АПА, во однос на покривањето и дистрибуцијата, се ORF, Kronen Zeitung, Kleine Zeitung, Österreich, Kurier, Der Standard, OÖ Nachrichten, Die Presse, Salzburger Nachrichten и Tiroler Tageszeitung. Во моментов, АПА има две постојани акредитации во Европската комисија и дополнителни акредитации поврзани со настани.

Уредништво
Johannes Bruckenberger, Editor-in-Chief
Johannes.Bruckenberger[at]apa.at
T +43 1 360 60 1000

Продажба
Paul Schneidhofer, Head of Sales
Mail: Paul.Schneidhofer[at]apa.at
T +43 1 360 60 3500

АТА, Албанија: Албанската новинска агенција АТА, со седиште во Тирана, вработува 86 новинари. Таа е финансирана од државата и објавува содржини на албански, англиски и француски јазик за целната публика како што се медиумите, компаниите и други. Сервисите на новинската агенција вклучуваат текст, фотографии и видео. АТА досега нема дописници во странство и се обидува да го зајакне своето присуство во Брисел преку редакцијата, со цел да обезбеди транспарентност за албанските медиумски потрошувачи.

АТА ја користат 35 медиуми, меѓу кои 10 дневни весници, 5 радио станици, 10 ТВ станици и 10 информативни платформи. Првите десет медиумски клиенти на АТА, во однос на покривањето и дистрибуцијата, се Balkanweb, TV Klan, TV Klan News, TVSH, Report TV, News 24 TV, Faxweb, Cult Plus, весникот Sot како и весникот Panorama.

Уредништво
Arian Jorgaqi
arianjorgaqi[at]yahoo.it
T +355 697 069 325

Продажба
Ensi Gjoni
ensi_gjoni[at]yahoo.com
T +355 696 412 772

Белга, Белгија: Новинската агенција Белга е главен снабдувач на дневни вести за белгиските медиуми, снабдувајќи ги со вести од дома и од странство. Во моментов за агенцијата работат 100 новинари, чие седиште е во Брисел. Известувањето ги опфаќа сите области: политика, бизнис, социјални работи, финансии, спорт, култура и забава. Новинарите и фотографите доставуваат стотици фотографии и текстуални пораки до медиумите секој ден, заедно со десетици онлајн вести, аудио и видео извештаи, на француски и на фламански јазик.

Белга ја користат околу 200 медиуми, меѓу кои 15 дневни весници, 1 неделен весник, околу 80 радио станици, околу 30 ТВ станици како и околу 10 платформи за вести. Првите десет медиумски клиенти на Белга, во однос на покриеноста и дистрибуцијата, се DPG Media, Mediahuis, VRT, RTBF, RTL Belgium, Rossel, IPM, Roularta, Mediafin и EDA. Во моментов, Белга има 6 новинари, 2 видео новинари и 19 фотографи акредитирани во Европската комисија.

Уредништво
Hans Vandendriessche, Editor-in-Chief
Evdd[at]belga.be / redactie[at]belga.be
T +32 2 743 23 38

Продажба
Lieven De Maertelaere, Chief Service Officer
ldm[at]belga.be / sales[at]belga.be
T +32 2 743 23 84

БТА, Бугарија: БТА е бугарска национална новинска агенција, со седиште во Софија. Основана е во 1898 година и претставува главен извор на информации за печатените и онлајн медиуми, владините институции и невладините организации во Бугарија. Јазиците за производство на текст и фотографии се бугарски и англиски. БТА вели дека е „автономна национална новинска организација“ чиј генерален директор го избира парламентот. Статутот на агенцијата ја гарантира нејзината уредувачка независност и ја штити од економско и политичко влијание. Активностите на БТА се финансираат од продажбата на нејзините информативни сервиси и производи, како и преку рекламирање и од националниот буџет.

ДПА, Германија: Германската прес агенција ДПА е основана во 1949 година и е една од водечките независни новински агенции во светот. ДПА ги снабдува медиумите, компаниите и организациите со уреднички услуги. Ова вклучува текстови, фотографии, видеа, графики, радио извештаи и други формати. Како меѓународно активна агенција, ДПА известува на седум јазици. Околу 1.000 новинари работат на околу 150 локации во Германија и во странство. Акционери на ДПА се 174 германски медиумски компании. Уредничкиот тим на ДПА работи според принципите утврдени во статутот на ДПА и на тој начин независно од погледите на светот, деловните претпријатија или владите. Централната редакција се наоѓа во Берлин.

dpa ја користат повеќе од 500 медиуми, меѓу кои 319 дневни весници, 16 неделни весници, повеќе од 100 радио станици, повеќе од 30 ТВ станици, како и околу 300 платформи за вести. Првите десет медиумски клиенти на dpa, во однос на покриеноста и дистрибуцијата, се ARD, Welt/BILD, Ippen Group, T-Online, FUNKE Group, RTL Group, RND Group, SWMH Group, ZDF како и 1&1.

Уредништво
service[at]dpa.com

Продажба
Christiane Düsterfeld
duesterfeld.christiane[at]dpa.com

ЕФЕ, Шпанија: Повеќе од 3.000 новинари работат за шпанската новинска агенција во повеќе од 180 градови во 120 земји. Седиштето на агенцијата е во Мадрид, со дополнителни бироа во Богота, Каиро и Рио де Жанеиро. EFE дистрибуира речиси три милиони вести годишно во различни формати – текст, фотографија, аудио, видео и мултимедија – и снабдува повеќе од 2000 медиуми ширум светот секој ден. Основана во 1939 година, ЕФЕ стана водечка новинска агенција во Шпанија и Латинска Америка и една од најголемите прес-агенции во светот. Агенцијата е во сопственост на SEPI (Sociedad Estatal de Participaciones Industriales), здружение за индустриско учество во државна сопственост.

Уредништво
Catalina Guerrero
cguerrero[at]efe.com
T +32 2 285 48 31

Продажба
José Rodríguez
jrodriguezm[at]efe.com
T + 34 682 889 513

Еуропа Прес, Шпанија: Еуропа Прес е најголемата приватна новинска агенција во Шпанија. Компанијата е основана во 1957 година и има повеќе од 400 вработени низ цела Шпанија. Составена е од независни јавни компании во седум деловни области: вести, телевизија, авторски содржини, комуникации, интернет и уредувачка содржина за дневни весници. Агенцијата обезбедува регионални и меѓународни сервиси на национални јазици. Еуропа Прес вели дека произведува повеќе од 3000 вести секој ден за повеќе од 1000 клиенти.

Europa Press ја преземаат околу 400 медиуми, меѓу кои околу 250 дневни весници, околу 20 неделни весници, околу 300 радио станици, околу 70 ТВ станици, како и околу 15 информативни платформи. Првите десет медиумски клиенти на Europa Press, во однос на покривањето и дистрибуцијата, се UNIDAD EDITORIAL, PRISA, VOCENTO, ATRESMEDIA, RTVE, MEDIASET, PRENSA IBÉRICA, HENNEO, PROMECAL како и GODÓ. Во моментов, Europa Press има 3 новинари акредитирани во Европската комисија.

Контакт
Candelas Martín de Cabiedes, Business Development Director
Mail: candelasmartindecabiedes[at]europapress.es

ФЕНА, Босна и Херцеговина: Федералната новинска агенција (ФЕНА) беше основана во 2000 година со одлука на Владата на Федерација Босна и Херцеговина (ФБиХ) за производство на вести што се релевантни за ФБиХ. Агенцијата беше основана со спојување на агенциите БХ Прес и Хабена и прерасна во извор на домашни и меѓународни информации. ФЕНА дневно објавува околу 250 мултимедијални вести на службените јазици на Босна и Херцеговина како и на англиски јазик.

ФЕНА е главен дистрибутер на вести за сите значајни медиуми, ТВ и радио станици во земјата. Поголемиот дел од медиумите се претплатници на ФЕНА и секојдневно ги преземаат вестите на ФЕНА. Тоа се приближно 150 медиуми. ФЕНА најмногу е присутна во онлајн медиумите и околу 3-4 дневни и неделни весници. Во однос на радио станиците, ФЕНА дистрибуира вести до радио станици од сите делови на земјата, вклучително и околу 8-10 големи радио станици. Вестите на ФЕНА се прикажуваат во дневните вести на големите ТВ станици, меѓу кои и во 7 од различни делови на земјата. ФЕНА исто така ја користат околу 70 информативни платформи. Првите десет медиумски клиенти на ФЕНА, во однос на покривањето и дистрибуцијата, се klix.ba, radiosarajevo.ba, faktor.ba, TVKS, FTV, ALJAZEERA BALKANS, AVAZROTO PRESS, TRT, raport.ba како и tuzlanski.ba. Во моментов, ФЕНА акредитира новинари за поединечни настани.

Уредништво
Hana Imamović
Mail: Hana.Imamovic[at]fena.gov.ba

Продажба
Aida Birno
Mail: Aida.Birno[at]fena.gov.ba

ХИНА, Хрватска: Текстови, фотографии, видеа, графики и аудио се изработени од 100-те новинари на хрватската новинска агенција. Со седиште во Загреб, ХИНА има 25 други бироа во Хрватска и во странство. Агенцијата е во сопственост на државата и финансирана од владата. Објавува содржини за медиумите, бизнисите и владата, исклучиво на хрватски. Од перспектива на ХИНА, енр ја олеснува работата и комуникацијата на дописниците на агенцијата во Брисел и гарантира дека тие ќе работат заедно како тим во иднина.

ХИНА ја преземаат 128 медиуми, мешу кои 9 дневни весници, 4 неделни весници, 46 радио станици, 7 ТВ станици како и 61 информативни платформи. Првите десет медиумски клиенти на ХИНА, во однос на покривањето и дистрибуцијата, се ХРТ – Хрватската радио телевизија, РТЛ, Нова ТВ, Н1, Вечерњи лист, Јутарњи лист, Нови лист, Индекс, Net.hr како и Telegram.hr. Во моментов, ХИНА има 1 акредитиран новинар во Европската комисија.

Уредништво
Mail: hina[at]hina.hr
T +385-1-4808600

Продажба
marketing[at]hina.hr
T +385-1-4808702

МИА, Северна Македонија: 70 новинари изработуваат текстови, фотографии и видеа на македонски, албански и англиски јазик за новинската агенција МИА. МИА, со седиште во главниот град Скопје, е акционерско друштво во државна сопственост. Целната публика на новинската агенција ги вклучува медиумите, бизнисите, како и меѓународните организации, амбасадите и граѓанското општество. Известувањето за прашањата поврзани со ЕУ е многу важно за МИА, бидејќи Северна Македонија е кандидат за членство во ЕУ. За МИА, енр нуди можност за вмрежување со новинари од странство.

МИА ја преземаат 50 медиуми, меѓу кои 3 дневни весници, 6 радио станици, 10 ТВ станици како и 31 платформи за вести. Првите десет медиумски клиенти на МИА, по покривање и дистрибуција, се ТВ ТРТ, ТВ 24, Слободен печат, ТВ Алсат, Вечер, ТВ Сонце, ТВ Сител, Радио Антена 5, Коха како и ТВ Телма. Во моментов, МИА има 1 акредитиран новинар во Европската комисија.

Уредништво
Ana Cvetkovska (General Service Editor)
ana.cvetkovska[at]mia.mk
T +389 75 284 538

Продажба
Jovanka Jankoska (Sales and Communications)
Mail: jovanka.jankoska[at]mia.mk
T +389 75 280 297

СТА, Словенија: Словенечката новинска агенција СТА е со седиште во Љубљана. Вработува вкупно 85 новинари во главниот град и другите словенечки градови. Уште тројца новинари се дописници во странство. Новинската агенција е во сопственост на државата и се финансира од државниот буџет. Текстови, фотографии и видеа за медиумите, компаниите и владата се изработуваат на словенечки и англиски јазик. Од соработката во рамките на енр СТА очекува предности како можност за учење нови (новинарски) вештини.

СТА ја користат околу 50 медиуми, меѓу кои 9 дневни весници, 5 неделни весници, 12 радио станици, 4 ТВ станици како и 31 платформи за вести. Првите десет медиумски клиенти на СТА, во однос на покривањето и дистрибуцијата, се РТВ Словенија, ПОПТВ/Аканал, Дело, Дневник, Сиол, Журнал, Радио Актуел, Планет ТВ, Ра Огњишче како и Вечер. Во моментов, СТА има 2 акредитирани новинари во Европската комисија.

Контакт
Barbara Štrukelj
Mail:barbara.strukelj[at]sta.si
T +386 51 344 839

Танјуг, Србија: Српската новинска агенција Танјуг има седиште во Белград. Годишно објавува повеќе од еден милион мултимедијални вести во форма на текстови, фотографии, аудио и видеа. Објавува на српски и англиски јазик. Меѓу своите клиенти, агенцијата брои околу 100 медиуми од Србија и нејзините соседни земји, кои го користат Танјуг како веродостоен и сигурен извор. Според агенцијата, ова ја прави најцитираниот извор од српскиот регион. Во моментов, агенцијата вработува нешто помалку од 100 новинари.

Уредништво
Jovana Joksimovic, Editor-in-Chief
Mail: jovana.joksimovic[at]tanjug.rs

Продажба
Vanja Babic, Marketing
Mail: vanja.babic[at]tanjug.rs
T +381 66 8317 095

ТАСР, Словачка: Словачката новинска агенција ТАСР е јавна, национална и независна агенција која известува во името на јавниот интерес. Со седиште во Братислава, ТАСР не е субвенционирана од државата и генерира приходи од продажба на своите производи, како и од агенциски услуги. Поради оваа причина, со државата е склучен договор по нарачки од јавен интерес, кои се детално прецизирани со законот. На пример, општото покривање на прашањата поврзани со ЕУ е предвидено со закон во Словачка. Вкупно 130 новинари произведуваат текстови, фотографии и видеа на словачки и на англиски јазик за медиумите, компаниите и државата. Годишниот промет е 5,5 милиони евра.

ТАСР ја преземаат повеќе од 350 медиуми, меѓу кои сите релевантни дневни и неделници на големите издавачки куќи, 30 радио станици, 4 на национално ниво, 8 регионални, како и интернет ТВ станици во сопственост на издавачки куќи и 300 платформи за вести. Првите десет медиумски клиенти на TASR, во однос на покривањето и дистрибуцијата, се Rozhlas a televizia Slovenska (RTVS), Markíza Slovakia (TV Markíza), Slovenská produkčná a.s. (TV JOJ), Petit Press, C.E.N., News and Media Holding, MAFRA Slovakia, FPD Media, OUR MEDIA SR како и Spoločnosť Ringier Axel Springer Media. Во моментов, ТАСР има 1 акредитиран новинар во Европската комисија.

Уредништво
Marián Kolár, Editor-in-Chief
Mail: marian.kolar[at]tasr.sk

Продажба
Mária Tarišková, Director of Sales and Marketing
Mail: maria.tariskova[at]tasr.sk

АМНА, Грција: Атинска/Македонска новинска агенција (АМНА) е присутна во медиумскиот сектор повеќе од еден век. Атинската новинска агенција (АНА) се спои со Македонската новинска агенција (МПА) во 2008 година и се формираше АМНА. АМНА произведува, собира, уредува и дистрибуира домашни и меѓународни вести и фотографии, како и радио и телевизиски материјал за дистрибуција до медиумите во Грција, Кипар, бројни трети земји и грчката дијаспора. Информативната мрежа на новинската агенција има дописништва во неколку европски метрополи, како и во САД и во сите поголеми грчки градови, додека меѓународните новински агенции секојдневно ги користат вестите на АМНА.

Дирекција и редакција

Aimilios Perdikaris, General Manager
T + 30 210 6405701
perdikaris[at]amna.gr, contact[at]amna.gr

Продажба и маркетинг

John Georgiou, Head of R&D, Marketing and Sales Dept.
T + 30 210 6400560
geo[at]amna.gr

АНП, Холандија: АНП е холандска национална новинска агенција која им обезбедува на медиумите во Холандија вести , фотографии, инфографици и радио билтени 24 часа седмично. АНП е со седиште во Хаг и има дополнителни редакции во холандскиот парламент (исто така во Хаг), Амстердам и Брисел.

Полска прес агенција (ПАП), Полска, е наследник на Полската телеграфска агенција (ПАТ) која беше основана во 1918 година. ПАП е единствениот најголем извор на вести од Полска со над 270 новинари и 50 фоторепортери кои обезбедуваат вести и фотографии. Членовите на Управниот одбор ги именува Националниот совет за медиуми, бидејќи компанијата е во 100% сопственост на Државниот трезор. Агенцијата има повеќе од десет уреднички пултови во своето седиште во Варшава, специјализирани за деловни, политички, научни и спортски теми. ПАП има 24 регионални филијали низ Полска и неколку странски дописници: во Европа, САД и Кина.

Уредништво
newsroom[at]pap.pl

Продажба
sprzedaz[at]pap.pl

ЦТК, Чешка Република: ЦТК е основана на 28 октомври 1918 година, истиот ден како и Чехословачка и била наречена Чехословачка новинска агенција. До 1990-тите беше државна агенција и нејзината историја е тесно поврзана со онаа на чехословачката држава. CTK ја преземаат повеќе од 50 медиуми. Првите пет медиумски клиенти на CTK се Česká Televize, Český rozhlas, Mafra a.s., Seznam.cz и Czech News Center a.s. CTK е 100-процентен сопственик на Profimedia, најголемата централна европска фото-банка, каде што двете компании нудат повеќе од 200 милиони фотографии од реномирани извори како што се AP, AFP, Magnum, dpa, Splash, imago и други. Тие работат на десет други пазари надвор од Чешка Република.

ЦТК е јавна корпорација основана со закон. Државата не е одговорна за обврските на ЦТК и ЦТК не е одговорна за никакви државни обврски. ЦТК не е субвенционирана од државата. ЦТК е политички и финансиски независна. Мотото на ЦТК е „брзина – доверливост – независност“.

Луса, Португалија: Луса е најголемата новинска агенција на португалски која обезбедува комплетна покриеност преку текст, аудио, видео, фотографија за сите медиуми, компании и институции кои сакаат да бидат информирани за настаните ширум светот.

Луса секојдневно обезбедува околу 500 вести, 2000 фотографии, 20 видеа и 30 аудија. Со повеќе од 200 новинари присутни на 5 континенти, Луса нуди безброј услуги, приспособени на потребите на клиентите, а исто така дава пристап до огромна архива со текст и слики.

Рицау, Данска: Рицау е независна национална новинска агенција на Данска која обезбедува домашни и меѓународни вести и фотографски материјал за сите медиуми во земјата.

Solidarity Partner

УКРИНФОРМ, Украина: Новинската агенција УКРИНФОРМ е основана во 1918 година и е единствената национална новинска агенција во земјата. Агенцијата има голема мрежа на дописници во сите украински региони, како и во САД, Канада, Австрија, Холандија, Германија, Франција, Турција, Белгија, Летонија и Полска. Вестите се објавуваат на интернет на украински, руски, англиски, германски, шпански, француски, јапонски, полски и кинески. Покрај тоа, новинската агенција има и професионален фото сервис. УКРИНФОРМ е членка на Европската алијанса на новински агенции.

Уредништво

Nataliia Kostina, Chief of Foreign Department
nkostina[at]ukrinform.com
T +380 67 5002 448

Продажба

marketing[at]ukrinform.com
cooperation[at]ukrinform.com