EU Digests

Get news from all over Europe. Twice a week, the enr news agencies guide you
through what’s happening in the EU — and why it matters.

Key Story

Lorem Ipsum

Participating news agencies

The European Newsroom (enr) is a cooperation project between news agencies from all over Europe. For more information about the individual news agencies and their wire services, please click on the map below.

AL AD AT BY BE BA BG HR CY CZ DK EE FI FR DE GR HU IS IE IT XK LV LI LT LU MK MT MD MC ME NL NO PL PT RO RU SM RS SK SI ES SE CH UA GB VA

Europe in brief

Ковачевски: Годинава имаме шанса да ги забрзаме преговорите и да станеме членка на ЕУ до 2030

Ковачевски: Годинава имаме шанса да ги забрзаме преговорите и да станеме членка на ЕУ до 2030

Скопје – Дали ќе ги отвориме поглавјата во рамки на преговарачкиот процес е нешто што зависи од нас. Во оваа, 2023 година, ја имаме најголемата шанса досега, да ги забрзаме преговорите и до 2030-та година, објективно и реално, Република Северна Македонија да стане членка на ЕУ. Ги почнавме преговорите со целосно заштитен македонски јазик, а со тоа и македонски идентитет и тоа е веќе кристално јасно. За сите надвор, се надевам и за сите добронамерни дома, истакна премиерот Димитар Ковачевски во својот говор на дводневната конференција организирана од Владата.

read more
Трајанов: Ахмети се бореше за Амандманот 6 од Уставот, сега не го почитува

Трајанов: Ахмети се бореше за Амандманот 6 од Уставот, сега не го почитува

Скопје, 25 јануари 2023 (МИА) - Одговорноста паѓа на премиерот Димитар Ковачевски дали ќе ги почитува основните постулати на оваа држава, ќе води сметка за националните, државни и стратешки интереси. Тоа значи дека Владата мора да води сметка за сите аспекти...

read more
Бектеши: Слободното движење на услуги ќе придонесе за поголемо вработување и конкурентност

Бектеши: Слободното движење на услуги ќе придонесе за поголемо вработување и конкурентност

Скопје – Заклучоците и препораките кои ќе произлезат од билатералниот состанок за Кластерот „Внатрешен пазар“, Поглавје 3 – Право на основање и слобода на давање на услуги, ќе ги постават следните чекори во процесот на пристапување во областа на Право на основање и слобода на давање на услуги. Ние сме свесни за важноста да се обезбеди правото на основање и слободата на давање на услуги преку процесот на усогласување на законодавството во оваа област, порача министерот за економија Крешник Бектеши денеска во Брисел во обраќањето на состанокот.

read more

Right or wrong?

It’s often difficult to look behind the scenes of what is happening in other countries or being decided by the EU. The fact checks we publish here provide orientation. They correct faulty claims and give you the true facts and figures.

 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.