Key Story

Lorem Ipsum

Fact-Check

Lorem Ipsum

Faqja kryesore

Shihni ngjarjet më të rëndësishme në vijim për Çështjet e BE-së si dhe aktivitetet e organizuara nga European Newsroom.

Rreth ENR

European Newsroom (ENR) është një projekt bashkëpunimi ndërmjet agjencive të lajmeve nga e gjithë Evropa – dpa, AFP, AGERPRES, ANP, ANSA, APA, ATA, Belga, BTA, EFE, Europa Press, FENA, HINA, MIA, PAP, STA. , Tanjug, TASR dhe UKRINFORM. Agjencitë pjesëmarrëse kanë mundësi për trajnime, arsimim të mëtejshëm dhe zhvillim të përbashkët të standardeve gazetareske. Mjete të tilla si kontrolli i fakteve dhe verifikimi ndihmojnë për të mbështetur gazetarinë cilësore duke luftuar përhapjen në rritje të dezinformimit dhe propagandës. Nëpërmjet ENR agjencive evropiane u jepet akses i barabartë në informacion duke hapur rrugën për raportim gjithëpërfshirës dhe të larmishëm përtej kufijve kombëtarë.

 

Projektet e BE-së mbështetje për të rinjtë, qytetet dhe natyrën shqiptare

Tre qendra të reja rinore u inauguruan në Përmet, falë mbështetjes së Bashkimit Evropian, ndërsa një tjetër projekt mbështet bashkinë e Lezhës për përmirësimin e ndriçimit publik

Shqipëria synon të përfitojë një miliard euro nga plani financiar i BE-së

Ministri i Financave dhe Ekonomisë, Ervin Mete thotë se shpreh se synimi është që të arrihet një mbështetje për frymë aq sa marrin vendet anëtare

BE nis projektin Challenge Fund 2023-26 në Shqipëri

Challenge Fund 2023-26 do të mbështesë start-up-et shqiptare, mikro-bizneset, sipërmarrjet e vogla dhe ato të mesme që ofrojnë zgjidhje teknologjike

BE vijon rindërtimin e strukturave arsimore në Shqipëri

Përafërsisht 11 600 fëmijë dhe nxënës mësojnë në mjedise të sigurta, moderne dhe dinjitoze për zhvillimin e procesit mësimor falë programit EU4Schools

BE projekt për ekonominë qarkulluese në Shqipëri

Projekti do të punojë me bizneset, organizatat jofitimprurëse dhe akademinë për të nxitur zhvillimin e produkteve inovative me bazë gjinore, shërbimet dhe modelet e biznesit të ekonomisë qarkulluese

Tema e fokusit javor

Lufta në Ukrainë, sfidat ekonomike, ndryshimet klimatike – Evropa po përballet me shumë çështje. Çdo të premte ne publikojmë një përmbledhje për një temë kryesore të asaj jave. Ne përpiqemi të ofrojmë përmbledhje për një gamë të gjerë çështjesh dhe opinionesh nga e gjithë Evropa dhe kështu të kontribuojmë në një kuptim më të mirë të perspektivave të ndryshme evropiane. Artikulli ofrohet në anglisht, gjermanisht dhe frëngjisht.

Verifikimi i fakteve

Konflikte, shqetësime dhe kuriozitete për një mori temash, do të gjeni shpjegime kontradiktore në internet. Pra, çfarë është praktikisht e vërtetë? Për përdoruesit individualë, kjo është shpesh e vështirë të përcaktohet, veçanërisht kur kemi të bëjmë me ngjarje që ndodhin në vende të tjera ose me politika komplekse evropiane. Kjo është arsyeja pse verifikimi i fakteve është pjesë integrale e Newsroom-it Evropian. Në këto verifikime faktesh, studiues dhe gazetarë me përvojë ofrojnë orientim në universin konfuz të deklaratave publike. Kontrolli i fakteve ofrohet në anglisht, gjermanisht dhe frëngjisht.

Çfarë po ndodh në Evropë?

Shihni ngjarjet më të rëndësishme në vijim për Çështjet e BE-së si dhe aktivitetet e organizuara nga European Newsroom.

Portale të tjera të agjencive evropiane të lajmeve në BE

EVANews – European Video Alliance është një projekt bashkëpunimi ndërmjet disa agjencive të lajmeve për prodhimin dhe shkëmbimin e videove të lajmeve. Përveç Shërbimit të Lajmeve Instant (INS) me bazë në Bruksel, që koordinon platformën, partnerë të mëtejshëm bashkëpunimi janë agjencitë e lajmeve Deutsche Presse-Agentur nga Gjermania, Adnkronos nga Italia, Europa Press nga Spanja, CTK nga Republika Çeke dhe Agence Belga nga Belgjika. Institucionet e Brukselit kryesisht komunikojnë në mënyrë qendrore dhe në anglisht. Për ta bërë të aksesueshme politikën evropiane, gazetarët pjesëmarrës të platformës EVANews publikojnë nga këndvështrimi i tyre dhe në gjuhën e tyre amtare, duke marrë parasysh dimensionin kombëtar të të gjitha lajmeve të BE-së.

EVA

The European Data News Hub (EDNH)është një platformë aktuale evropiane për gazetarët, ku agjencitë e lajmeve dpa, AFP, Ansa, Agerpres, TT dhe ANP po bashkëpunojnë si një ekip i vetëm redaksi. Fokusi i tyre është në ofrimin e paketave të lajmeve të bazuara në të dhëna, të cilat përbëhen nga fotografi, video, raporte audio, grafika interaktive, infografikë dhe tekste në nëntë gjuhë të ndryshme. Agjencitë shpërndajnë gjithashtu përmbajtjen përmes rrjeteve të tyre duke arritur në një numër të madh gazetash, stacionesh televizive dhe radiofonike, përdorues celularë, operatorë faqesh interneti, baza të të dhënave, qeveri dhe institucione ndërkombëtare në mbarë botën.