Europe in Brief

Нашиот ‘Europe in Brief ’ го резимира покривањето на теми поврзани со Европа од страна на новинските агенции учеснички во Европската редакција. Преку своите најважни написи, сите агенции даваат преглед на темите кои доминираат во текот на неделата. Со поглед на нивните земји, агенциите-учеснички фрлаат светлина на тоа како се перципира политиката на ЕУ таму. Така, секој поединечен напис дава перспектива специфична за земјата поврзана со политиките на ЕУ. Земени заедно, тие даваат една вистинска паневропска слика.

Секоја енр агенција ги избира своите најдобри стории на неделата, врз основа на нивното покривање на ЕУ. За да прочитате некој од написите, ве молиме изберете го соодветниот јазик од менито. За повеќе вести од ЕУ, ве молиме контактирајте ги агенциите.

Премиерот Мицкоски се сретна со амбасадорите на државите членки на ЕУ

Амбасадорите на државите членки на ЕУ ја потврдиле својата поддршка за процесот на евроинтеграција на Северна Македонија и изразиле подготвеност за натамошна соработка и помош во реализацијата на реформските процеси.

Средба Мицкоски – Орбан: Добрите билатерални односи ќе продолжат во насока на зајакнување на соработката во економијата и енергетиката

Средба Мицкоски – Орбан: Добрите билатерални односи ќе продолжат во насока на зајакнување на соработката во економијата и енергетиката

Добрите билатерални односи помеѓу двете земји ќе продолжат во насока на зајакнување на полето на економијата и енергетиката. Исто така се заблагодарив за досегашната поддршка и соработка од страна на Унгарија. Продолжуваме посветено да работиме за интересите на граѓаните, објави премиерот Мицкоски на неговиот фејсбук профил

Мицотакис: Најголемото оружје со кое располагаме е тоа што Грција е „надзорник“ на европскиот тек на Скопје

Мицотакис: Најголемото оружје со кое располагаме е тоа што Грција е „надзорник“ на европскиот тек на Скопје

Договорот од Преспа имаше други слабости, но членот од Договорот од Преспа што се однесува на името, ерга омнес, името Република Северна Македонија за севкупна употреба, не е подложен на никакво оспорување или правно толкување. Тоа е името на земјата и никој не може да ја нарекува со друго име. Ова е нешто што апсолутно јасно му го ставив на знаење на премиерот на Северна Македонија за време на Самитот на НАТО дека се наоѓа на таа маса токму затоа што е потпишан Договорот кој во моментов не го почитува, рече Мицотакис

Герапетритис: Новиот политички и државен врв на Северна Македонија систематски го прекршува Договорот од Преспа

Герапетритис: Новиот политички и државен врв на Северна Македонија систематски го прекршува Договорот од Преспа

Грчката страна го истакна прашањето за посветеноста на сите членки на НАТО кон меѓународното право и меѓународните договори, што ја претставуваат основата на глобалната безбедносна архитектура. Посебно осврнување имаше на должното верно почитување на Договорот од Преспа, чиешто јадро систематски го прекршува новото политичко и државно раководство на Северна Македонија, вели Герапетритис

Средба Мицкоски – Орбан: Постигнат е договор за специјална финансиска соработка со Унгарија

Средба Мицкоски – Орбан: Постигнат е договор за специјална финансиска соработка со Унгарија

Имајќи предвид дека се воспоставува специјална економска соработка, тоа ќе подразбира дека во иднина кога ќе има потреба од такво нешто, земјава ќе може повторно да се обрати до нашиот специјален економски партнер – Унгарската Влада и да побара поддршка дополнителна што ќе биде потребна за македонската економија.