ro flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by Agerpres.

București – Fostul comisar european Corina Crețu susține că nu există localitate în România care să nu fi beneficiat de fonduri europene, care se datorează apartenenței noastre la Uniunea Europeană și că, spre exemplu, în anul 2023, țara noastră se afla pe primul loc în privința fondurilor primite, raportat la populația țării.

Ea a precizat că, de la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007, România a primit peste 95 de miliarde de euro fonduri nerambursabile, la o contribuție de sub 30 de miliarde de euro.

Corina Crețu a făcut un rezumat al proiectelor pentru care a aprobat finanțarea, în calitate de Comisar European pentru Politica Regională (2014-2019), care azi sunt în construcție sau deja date în folosință.

Fostul comisar european a menționat aprobarea finanțărilor inițiale pentru Spitalele Regionale de la Craiova, Iași și Cluj-Napoca, aprobarea Master Planului de Transport, autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureș, cu o cofinanțare europeană de aproape 250 de milioane de euro, sau reabilitarea tronsonului de cale ferată Radna-Gurasada-Simeria, cu 1,3 miliarde de euro sprijin financiar european.

În plus, a arătat Crețu, linia de metrou M6 (Gara de Nord – Aeroportul Otopeni), cu finanțare europeană de aproape 520 de milioane de euro pentru construcția secțiunii 1 Mai – Tokyo, extinderea sistemului național de cadastru, în valoare de peste 310 milioane de euro, proiecte de modernizare a infrastructurii de apă aproape în toate județele țării.

Între proiectele majore, Corina Crețu a mai exemplificat modernizarea ecluzelor Agigea, Cernavodă, Ovidiu, Năvodari, modernizarea centurii ocolitoare a Bucureștiului cu o cofinanțare europeană de un miliard de euro, proiectul liniei 5 a Metroului din București, pentru care a alocat în 2017 suma de 250 de milioane de euro, dar și modernizarea magistralei 2 de metrou – Berceni – Pipera, în valoare de aproape 100 de milioane de euro.

De asemenea, s-au realizat multe alte lucrări din fonduri europene, mai ales în ce privește Autostrada Unirii, Autostrada Transilvania și mult așteptata Autostradă a Moldovei. (16.12.2024)