Opis projekta

European Newsroom (enr) oz. Evropsko novinarsko središče je projekt sodelovanja tiskovnih agencij iz vse Evrope – dpa, AFP, AGERPRES, ANSA, APA, ATA, Belga, BTA, EFE, Europa Press, FENA, HINA, MIA, PAP, STA, Tanjug, TASR in UKRINFORM. Enr sodelujočim agencijam omogoča usposabljanje, nadaljnje izobraževanje novinarjev in skupen razvoj novinarskih standardov. Orodja, kot je preverjanje dejstev, pomagajo ohranjati kakovostno novinarstvo, saj preprečujejo vse pogostejše širjenje dezinformacij in propagande. Z enr je evropskim agencijam omogočen enakopraven dostop do informacij, kar utira pot celovitemu in raznolikemu poročanju prek nacionalnih meja.

Profesionalno poročanje o EU in Evropi, ki ga širi enr, nepristransko in neodvisno obvešča ljudi v njihovih državah. Agencijam zagotavlja preverjena dejstva ter strokoven dostop do novic in virov, ki presegajo propagando in lažne novice. Enr bi lahko vzpostavil središče novinarske kakovosti in integritete v osrčju EU.

Skratka, gre za sodelovanje evropskih agencij – neposredno in čezmejno. To ni le ideja, ki stoji za novinarskim središčem, ampak tudi ideja, ki stoji za združeno Evropo.