Brüsszel – Az Európai Bizottság hétfői javaslata értelmében 119,7 millió eurót utal ki mezőgazdasági tartalékalapjából azoknak a bulgáriai, németországi, észtországi, olaszországi és romániai mezőgazdasági termelőknek, akiknek a területein tavasszal és nyár elején károkat okoztak a kedvezőtlen meteorológiai jelenségek.

Az EB javaslata értelmében 21,6 millió eurót utalnak ki Romániának, 10,9 millió eurót Bulgáriának, 46,5 millió eurót Németországnak, 3,3 millió eurót Észtországnak és 37,4 millió eurót Olaszországnak. Hazai forrásokból a támogatást az összeg 200 százalékával egészíthetik ki.

A kedvezményezett államoknak 2025. április 30-ig kell szétosztaniuk a támogatásokat, és meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a végső haszonélvezők a mezőgazdasági termelők. Ezt megelőzően, 2024. december 31-ig a tagállamoknak tájékoztatniuk kell az EB-t az intézkedés gyakorlatba ültetésének részleteiről, a támogatás odaítélésének kritériumairól, az intézkedés várható hatásáról, a várható havi kifizetésekről jövő év áprilisáig, illetve a kiegészítő támogatások mértékéről. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a versenytorzulás és túlkompenzáció elkerülésére hozott intézkedéseket is.

Az EB javaslatát egyenként megvitatják a tagállamokkal, és október 7-én, a mezőgazdasági piacok közös megszervezésével foglalkozó bizottság ülésén hoznak róla végső döntést.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács (AgriFish) brüsszeli ülésén részt vevő román mezőgazdasági miniszter, Florin Barbu a döntés kapcsán azt írta, ez az első alkalom, hogy a gazdák már az aszálykárok évében hozzájutnak a kárpótláshoz. „Termelőinknek most van szükségük támogatásra a következő mezőgazdasági év előkészítéséhez!” – írta a miniszter.

A román mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium adatai szerint több mint 16 ezer gazda kért kárfelmérést a 2023-as őszi termésre. Több mint 320 ezer hektár termőterületre vonatkozóan készültek kárfelmérési jegyzőkönyvek, amiből több mint 200 ezer hektár búza. A 2024. évi tavaszi vetésű egyéb növények, főként a kukorica és a napraforgó esetében több mint 138.000 kárfelmérési kérelmet regisztráltak összesen több mint 2,2 millió hektár mezőgazdasági területre vonatkozóan.

A miniszter szerint az aszálykárenyhítési kifizetésekre becsült teljes összeg 500 és 600 millió euró közötti volt. (2024. szeptember 23.)