Bukarest – Klaus Iohannis a Cotroceni-palotában fogadta a Moldovai Köztársaság Romániába látogató miniszterelnökét, Dorin Receant.

A találkozójuk során az államfő gratulált a moldovai kormányfőnek a kinevezéséhez, és kitért két ország közötti a mélyreható és folyamatos politikai szintű párbeszédre, amelyre a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzését, valamint Moldova európai integrációjának egyengetését célzó döntések meghozatalához van szükség.

„Románia elnöke megerősítette, hogy határozottan támogatja az ukrajnai háború okozta moldovai biztonsági kihívások és gazdasági egyensúlytalanságok kezelését, és ezt a Maia Sandu elnökkel folytatott legutóbbi, február 23-i találkozója során is jelezte” – számolt be a megbeszélésről az elnöki hivatal.

A találkozón a felek értékelték az energia, a mezőgazdaság, a közlekedés és az úthálózat összekapcsolhatósága, az egészségügy, az oktatás és az információs társadalom területén kitűzött célok végrehajtásának jelenlegi helyzetét. Ezekkel összefüggésben Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy a Moldovai Köztársaságban meg kell teremteni a román befektetések vonzásához és az üzleti környezet javításához szükséges feltételeket.

Az államfő kiemelte a szomszédos országnak nyújtott többdimenziós román segítséget, többek között a válsághelyzetek kezeléséhez. A felek ugyanakkor megvitatták a romániai támogatások priorizálásának és diverzifikálásának konkrét módozatait is.

Iohannis megerősítette Romániának azt az elkötelezettségét, hogy a nyelvi, kulturális és történelmi közösségen alapuló kétoldalú stratégiai partnerség szellemében teljes mértékben támogassa a Moldovai Köztársaság európai integrációját célzó modernizációs folyamatokat és reformokat.

Dorin Recean miniszterelnök köszönetet azért, hogy Románia következetesen és gyorsan támogatta a Moldovai Köztársaságot, akárhányszor az országa nehézségekbe ütközött. A chişinăui hatóságok nevében háláját fejezte a közvetlen költségvetési támogatásért, valamint a Moldovai Köztársaság európai integrációjának folyamatos támogatásáért.

A Moldovai Köztársaság miniszterelnökét Nicolae Ciucă kormányfő is fogadta a Victoria-palotában. Egyeztetésükön a moldovai politikus azt mondta, országa eleget tesz a régió békéjének és biztonságának biztosításában betöltött szerepének.

„Az orosz agresszió, az ukrajnai szörnyű háború miatt egész Európa nehéz időszakon megy át. (…) Nagyra értékelem Bukarest határozott üzenetét, amelyet Klaus Iohannis államfő közvetített múlt heti találkozójukon Maia Sandu elnöknek. Tudjuk, hogy Chişinău nincs egyedül ezekkel a kihívásokkal szemben. Ugyanakkor biztosítok mindenkit, hogy a Moldovai Köztársaság eleget tesz a régió békéjének és biztonságának biztosításában betöltött szerepének” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, kormányának eltökélt szándéka az ország intézményeinek és gazdaságának megerősítése, ellenálló képességük növelése, hogy döntő módon hozzá tudjanak járulni Moldova európai uniós csatlakozásához.

A moldovai kormányfő természetesnek nevezte, hogy tisztségbe lépése utáni első külföldi útja Romániába vezetett, hiszen – mint mondta – Chişinău legjelentősebb partnere Bukarest.

„Bukarest óriási segítséget nyújtott nekünk az energiaválság leküzdésében, és továbbra is sokat tesz az európai intézményeknél uniós csatlakozásunk felgyorsítása érdekében. A Bukarest és Chişinău közötti szoros kapcsolatot ma a polgáraink javát szolgáló számos projekt erősíti. (…) Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt a Moldovai Köztársaság alternatív áramellátási források nélkül maradt. Bukarest a román energiaipari vállalatokkal együtt ezúttal is mellettünk állt, és sikerült biztosítanunk polgáraink számára az áramo”” – fogalmazott, hozzátéve, a Iaşi-Chişinău gázvezeték „döntő fontosságú” a Moldovai Köztársaság energiafogyasztóinak nyújtott alternatíva tekintetében.

A moldovai kormányfő közlése szerint a hivatali kollégájával arról is tárgyaltak, hogy Románia szakértőket küld Moldovába, akik segítenek az EU-csatlakozási folyamatban.

Dorin Recean Bukarestben találkozott Marcel Ciolacu képviselőházi házelnökkel, Alina Gorghiuval, a szenátus ügyvivő házelnökével, és fogadta őt az Erzsébet-palotában a román korona őrzője, Margit hercegnő és Radu herceg.

Dorin Recean miniszterelnök bukaresti látogatása az első hivatalos külföldi útja, amióta a kormány élére került.

A múlt héten Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke munkalátogatáson járt Bukarestben. (március 1.)

Az összeállítás az AGERPRES Európáról szóló híreiből készült. A kiadvány tartalmáért az AGERPRES felel. Hétfőnként és csütörtökönként jelenik meg.