Bukarest – A kormány hétfői döntése értelmében Románia egy kereső- és mentőegységet (RO-USAR) küld Törökországba, ahol a hétfőre virradó éjszaka több száz ember halálát követelő, a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés történt.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága (DSU) az országos katasztrófavédelmi felügyelőségen (IGSU) keresztül kapta meg Törökország nemzetközi segítségre vonatkozó kérelmét, amelyet az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC) továbbított a román hatóságoknak.

Törökország kormánya az európai polgári védelmi mechanizmuson keresztül kérte a nemzetközi segítséget.

A DSU bejelentette, hogy Románia 58 tagú kereső- és mentőcsapatot küld Törökországba

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága (DSU) bejelentette, hogy román légierő két repülőgépe szállítja Törökországba az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) mentésre és keresésre szakosodott különítményét (RO-USAR) és a felszerelést. A romániai mentőcsapatnak összesen 58 tagja van, köztük a rohammentő-szolgálat (SMURD) egy orvosokból és ápolókból álló csapata, illetve a DSU néhány tisztje is. Két keresőkutyát is magukkal visznek.  Az egyik katonai géppel utazik haza az a tízfős (kilenc egyetemista és kísérő tanáruk) román csoport, amely a diplomáciai képviselet segélyhívószámán kért segítséget a földrengés után az ankarai román nagykövetségtől.

* Hétfő hajnalban 7,8-as erősségű földrengés következett be Törökország és Szíria határának közelében, több száz ember halálát okozva. A hatóságok jelentése szerint a földrengés helyi idő szerint 4:17-kor következett be, epicentruma a török Gaziantep város közelében volt, nem messze a török-szír határtól.

         Az Amerikai Egyesült Államok földtani intézete (USGS) közölte, hogy a földmozgást mintegy 18 kilométeres mélységben mérték.

Egy másik, 6,7-es erősségű rengés tíz perccel később, helyi idő szerint 4:28-kor (greenwichi középidő szerint 1:28-kor) történt ugyanebben a térségben, mintegy 9 kilométeres mélységben – közölte az USGS.

A törökországi katasztrófavédelmi hatóság, az AFAD szerint legalább 42 utórengést regisztráltak. A földrengés csak Törökországban több mint 900 ember halálát okozta, és több mint 5300-an megsérültek. Szíriában a legutóbbi adatok szerint 473 halott és 1382 sebesült van.

Később, helyi idő szerint 13:24-kor (GMT szerint 10:24-kor) újabb, 7,6-os erősségű földrengés történt a hajnali szeizmikus mozgás helyszínétől mintegy 80 kilométernyire, Törökország délkeleti részében fekvő Elbistan város közelében, 7 kilométeres mélységben.

Aktiválták az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát

Brüsszel – Janez Lenarčič humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos a Twitteren közölte hétfőn, hogy Brüsszel aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát, és Románia és a Holland Királyság mentőcsapatai már úton vannak a 7,8-es erősségű földrengés által sújtott térség felé.

”A Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ irányítja az európai mentőcsapatok küldetését” – írta Lenarcic.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője kijelentette, hogy az Unió kész segíteni az érintett országoknak a pusztító földrengés után, amely több száz ember életét követelte és ezrek megsebesülését okozta.

Az összeállítás az AGERPRES Európáról szóló híreiből készült. A kiadvány tartalmáért az AGERPRES felel. Hétfőnként és csütörtökönként jelenik meg.