Tokió – Klaus Iohannis elkezdte hétfőn hivatalos látogatását Japánban. Az államfő a japán parlament felsőházának elnökével, Ocudzsi Hidehiszával és az alsóház elnökével, Hoszoda Hirojukival találkozott.

Később fogadja Klaus Iohannist Naruhito császár és Kisida Fumio miniszterelnök. A román elnök Kiotóba is ellátogat, ahol a helyi hatóságok képviselőivel tárgyal majd. 

Stratégiai partnerség Románia és Japán között

Az elnök látogatásának legfő célja a kétoldalú együttműködést a stratégiai partnerség szintjére emelni az erről szóló közös nyilatkozat aláírásával. A dokumentumot a román államfő és a japán miniszterelnök írja alá, öt évvel azután, hogy Klaus Iohannis és Abe Sinzó néhai japán kormányfő megállapodtak Bukarestben a stratégiai partnerség megkötésére irányuló folyamat elindításáról. Dél-Korea után Japán lesz a második ázsiai ország, amellyel Románia ilyen megállapodást köt.

Románia nagy várakozással és célokkal tekint e kapcsolat elé, tekintve, hogy Japán a világ egyik jelentős gazdasági hatalma, innovatív gazdasággal rendelkező ország, és a világ egyik vezető befektetőjeként tartják számon. Japán a legnagyobb ázsiai befektető Romániában.

Ennélfogva a látogatásnak erős gazdasági vetülete van, a politikai és kulturális dimenzión túlmenően nagy hangsúlyt fektet az üzleti kapcsolatok és a technológiai innováció terén folytatott együttműködés erősítésére.

Romániában jelenleg 397 japán tulajdonú vállalat működik, amelyek több mint 40.000 személynek biztosítanak munkahelyet. A növekedési potenciál jelentős, főleg az olyan területeken, mint az SMR-technológia (kisméretű moduláris atomreaktorok) fejlesztése az Egyesült Államokkal közösen, a zöld hidrogén előállítása és forgalmazása vagy az infrastruktúra.

A látogatás alkalmával aláírnak egy, a román pénzügyminisztérium, az Eximbank Románia és a Japán Nemzetközi Együttműködési Bank (JBIC) közötti memorandumot, illetve egy, az ELI-NP Măgurele, az Okamoto Optics japán vállalat és az Oszakai Egyetem Lézermérnöki Intézete közötti egyetértési nyilatkozatot.

Az összeállítás az AGERPRES Európáról szóló híreiből készült. A kiadvány tartalmáért az AGERPRES felel. Hétfőnként és csütörtökönként jelenik meg.