Have the article read by OpenAI (Beta). Please note that AI translations may take some time to process.

Bucureşti – Vicepreşedinta executivă responsabilă pentru drepturi sociale şi competenţe, locuri de muncă de calitate şi pregătire, aflată luni şi marţi în prima vizită oficială la Bucureşti în această calitate, a prezentat principalele priorităţi ale noii Comisii, inclusiv în domeniul ocupării forţei de muncă, al drepturilor sociale şi al programelor educaţionale finanţate de Uniunea Europeană în România, precum şi pregătirea pentru situaţii de criză.

De asemenea, a evidenţiat principalele repere ale iniţiativelor Comisiei cu privire la Uniunea Competenţelor, punctând nevoia de a investi în competenţe de bază, învăţământ tehnic şi profesional, dar şi importanţa consolidării programului Erasmus.

Roxana Mînzatu a semnalat că sunt oportunităţi de finanţare din partea Comisiei Europene unde România “nu este foarte prezentă cu proiecte selectate” şi că le-a propus autorităţilor române un dialog prin care economia, industria, companiile să poată să beneficieze de aceste instrumente.

Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul vizitei, Mânzatu a comunicat că executivul UE lucrează la o simplificare a procedurilor de primire a drepturilor sociale de către lucrătorii mobili transfrontalieri, prin modificarea regulamentului care coordonează sistemele de securitate socială între statele membre, exprimându-şi speranţa ca documentul să fie aprobat în timpul Preşedinţiei poloneze.

De asemenea, Comisia Europeană caută măsuri de sprijin pentru industria automotive – un sector reprezentativ şi relevant pentru România -, inclusiv pentru angajaţi.

Răspunzând unei întrebări despre analiza CE în legătură cu influenţarea alegerilor din România şi o posibilă interzicere a platformei TikTok, Roxana Mînzatu a atras atenţia că trebuie să se respecte legea în privinţa moderării conţinuturilor de către marile platforme, pentru că acestea “ajung să fie jucători extrem de importanţi în democraţie”.

“Comisia Europeană, evident, nu ia decizii şi nu are competenţe în ceea ce înseamnă organizarea alegerilor într-un stat membru (…) Dar în ceea ce priveşte funcţionarea marilor platforme, cum este şi situaţia TikTok, pentru prima dată la nivel global, o entitate, Uniunea Europeană, a legiferat, Digital Service Act. (…) Este o investigaţie în derulare. Asta este ce pot să vă spun în momentul de faţă”, a afirmat vicepreşedinta CE.(4.2.2025)

The editorial responsibility for the publication lies with Agerpres.