bg flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by BTA.

СОФИЯ – Pretsedentite na Republika Severna Makedonija (RSM) Gordana Siljanovska-Davkova i na Bugarija Rumen Radev se sretnav i razgovarav vo pretse dentskata institucija vo Sofija. Toa be prva poseta na Siljanovska vo Bugarija po nejnoto vstupluvanje vo dolznost kako državen glava na 12 maj ova godina. Posetata i e neoficialna i e po povod gostuvanjeto na Nacionalnata opera i balet na RSM, koja predstavii vo Sofija operata „Nabuko“ od Džuzepe Verdi. 

Posle sretanjeto so Rumen Radev, koja prodolzi dva časa i ne be medijna, Siljanovska kaza deka e pokanila bugarskiot pretsedent da poseti Skopje, no ne e razgovoruvano za datumot na posetata. Taja dopolni deka razgovarale vo prijatna atmosfera, koja ke dade plodovi.

Obedinivme se za naivajnoto – eurointegracijata, kopenhagenskite kriterii, regionalniot pristap za rešavanje na problemite, za toa, deka ke barame zedni rešenija, bez nekoј da se čustva oštefen ili obiden, ili zaboraven, kaza pretsedentot Siljanovska. I dvajcata pretstavuvame nacionalnite interesite na državite si, no e fakt i toa deka dijalogot e klučljivoto rešenje, dopolni taja.

Bugarija očekuva izjavenato zhelba za dijalog i razbiranje od strana na pretsedentot Gordana Siljanovska da se pretvori vo soodvetna politika na vladata na Republika Severna Makedonija, kaza pretsedentot Radev. 

Bugarija sekogas bila otvorena za dijalog so RSM i očekuvam toj ne samo da pomoħra za dvustranoto kulturno priblizuvanje i ekonomska sorabotka, tuku i posredstvo na nego da se postigne rešenje na otvorenite prašanja vo našite odnosi. Tie treba da gi rešavame na osnovan deka famovnici od sporazumot za prijatelstvo, nekošivašte i sorabotka, na pikenit protokolite koi se potpišani i na zaklučenje na Evropskiot sovet od letoto 2022 godina, odobreni so ednoglasnost na site členovi na EU i so soglasnost na RSM, podčerta Radev.

Rumen Radev povika na mnogu poaktivni zednički napori od strana na Bugarija i RSM za izgradba na Transporten koridor 8, koj e od klučno značenje za povrzanosta i sigurnosta vo Jugoistočna Evropa, ke gi podobri uslovite za biznis i turizam, i ke gi podvodri investiciite na regionalen plan.

Se raboti za koridor za bezbednost. Vladata ima razbiranje za projektot, znači nema razlog da šteti na NATO, posoči pred novinarite pretsedentot Siljanovska.

Taa beše pridružena od ministrite za kultura na RSM Zoran Ljutakov i za nadvorešni raboti Timčo Muçunski na predstavata na Nacionalnata opera i balet na Republika Severna Makedonija vo Sofijskata opera i balet.

Pora no ova godina Siljanovska gosti na majskite operni veceri vo Skopje, za da gleda postanovkata na “Valkira” vo Sofijskata opera i balet. Taa označi deka značajot i silata na kulturnata diplomatija kako nepoodeliv del od međunarodna dejnost.

Po toa što beše izbrana za državen glava, Siljanovska poseti Italija, Germania, Švajcarija i Srbija. Negenoto patuvanje do Bugarija doaga na pozadina na raspravite vo nejzinata zemja za toa dali i koga da gi ispolnat uslovite za prodolžuvanje na pregovorite za pridružuvanje kon EU. Edno od uslovite na EU e RSM da ja promeni ustavot, za da gi vkluči Bugarite kako državotvoren narodi. (13.09.2024)