Комисијата за уставни прашања ја изгласа потребата за пристапување кон измена на Уставот

Комисијата за уставни прашања ја изгласа потребата за пристапување кон измена на Уставот

На Комисијата за уставни прашања денеска беа изгласани два заклучоци и тоа за пристапување кон измена на Уставот и за подготвување на нацрт- амандманите за измена на Уставот, доколку биде прифатена потребата за негова измена на седницата на 18 август. Двата заклучоци беа донесени со десет гласа „за“ и со седум гласови „против“.

Вујчиќ за МИА: Политички консензус и подеднаква вклученост на сите чинители – темел за успешност во преговорите со ЕУ

Вујчиќ за МИА: Политички консензус и подеднаква вклученост на сите чинители – темел за успешност во преговорите со ЕУ

Политичкиот консензус и подеднаква вклученост на сите чинители е темел за успешност во преговорите со ЕУ, вели во интервју за МИА Борис Вујчиќ, гувернер на Хрватската народна банка и поранешен заменик-главен преговарач на Хрватска со ЕУ.

Гир за МИА: Билатералните прашања во текот на преговорите ќе останат зад вас, останува да се посветите на реформите

Гир за МИА: Билатералните прашања во текот на преговорите ќе останат зад вас, останува да се посветите на реформите

Мојот личен став и мислам дека тоа е и ставот на Брисел е дека договорот што го постигнавте со Бугарија беше најдобриот договор што можеше да се склучи во тие услови, вели во интервју за МИА амбасадорот на Европската Унија во Северна Македонија Дејвид Гир.

Шаленберг: Ако не ги прифати уставните измени Северна Македонија се соочува со опасноста да биде изолирана

Шаленберг: Ако не ги прифати уставните измени Северна Македонија се соочува со опасноста да биде изолирана

Ако не ги прифати уставните измени и не продолжи да оди кон европскиот пат Северна Македонија се соочува со опасноста да биде изолирана, порача денеска од Скопје шефот на австриската дипломатија Александар Шаленберг на заедничката прес-конференција со неговиот домаќин Бујар Османи и министрите за надворешни работи на Чешка и на Словачка, Јан Липавски и Мирослав Влаховски кои се во посета на земјава.