Брисел, Софија и Вашингтон – три пробиви во надворешната политика, 2023 ќе ја определи претседавањето со ОБСЕ, порача Османи

Брисел, Софија и Вашингтон – три пробиви во надворешната политика, 2023 ќе ја определи претседавањето со ОБСЕ, порача Османи

Во однос на Брисел, покрај најдобрите оценки за 100-процентната усогласност со надворешната политика на ЕУ нотирана во Извештајот на ЕК, тој го подвлече пред се, како што вели, историското постигнување – почетокот на преговирте со ЕУ на 19 јули.

Грковска: Не ме загрижуваат „добронамерните укажувања“, ќе продолжам со мојата работа

Грковска: Не ме загрижуваат „добронамерните укажувања“, ќе продолжам со мојата работа

Вицепремиерката за добро владеење Славица Грковска во интервју за МИА потврдува дека се соочува со одредени притисоци откако поинтензивно започнаа активностите на нејзиниот Кабинет за справување со корупцијата, јавното опоменување на одредени функционери и ставањето високо на агендата на прашањето за малата доверба во правосудството и состојбите таму.

Пенов: Северна Македонија е пониско децентрализирана од европските стандарди

Пенов: Северна Македонија е пониско децентрализирана од европските стандарди

Тој вели дека дека земјава според бројките е пониско децентрализирина од европските стандарди, каде што повеќе од 10 проценти од буџетот, од бруто општествениот производ, се одвива низ локалната самоуправа.

Комитет на министри на СЕ: Бугарија да дозволи регистрација на здруженија на македонското малцинство

Комитет на министри на СЕ: Бугарија да дозволи регистрација на здруженија на македонското малцинство

Стразбур – Бугарија повеќе да не го одбива регистрирањето на здруженија кои имаат за цел „признавање на македонско малцинство во Бугарија“, врз основа на мотиви кои се во спротивност со пресудите на Европскиот суд за човекови права, побара извршниот орган на најстарата паневропска организација на 451. состанок на Комитетот на министри на Совет на Европа.