Ковачевски: Годинава имаме шанса да ги забрзаме преговорите и да станеме членка на ЕУ до 2030

Ковачевски: Годинава имаме шанса да ги забрзаме преговорите и да станеме членка на ЕУ до 2030

Скопје – Дали ќе ги отвориме поглавјата во рамки на преговарачкиот процес е нешто што зависи од нас. Во оваа, 2023 година, ја имаме најголемата шанса досега, да ги забрзаме преговорите и до 2030-та година, објективно и реално, Република Северна Македонија да стане членка на ЕУ. Ги почнавме преговорите со целосно заштитен македонски јазик, а со тоа и македонски идентитет и тоа е веќе кристално јасно. За сите надвор, се надевам и за сите добронамерни дома, истакна премиерот Димитар Ковачевски во својот говор на дводневната конференција организирана од Владата.

Трајанов: Ахмети се бореше за Амандманот 6 од Уставот, сега не го почитува

Трајанов: Ахмети се бореше за Амандманот 6 од Уставот, сега не го почитува

Скопје, 25 јануари 2023 (МИА) – Одговорноста паѓа на премиерот Димитар Ковачевски дали ќе ги почитува основните постулати на оваа држава, ќе води сметка за националните, државни и стратешки интереси. Тоа значи дека Владата мора да води сметка за сите...
Бектеши: Слободното движење на услуги ќе придонесе за поголемо вработување и конкурентност

Бектеши: Слободното движење на услуги ќе придонесе за поголемо вработување и конкурентност

Скопје – Заклучоците и препораките кои ќе произлезат од билатералниот состанок за Кластерот „Внатрешен пазар“, Поглавје 3 – Право на основање и слобода на давање на услуги, ќе ги постават следните чекори во процесот на пристапување во областа на Право на основање и слобода на давање на услуги. Ние сме свесни за важноста да се обезбеди правото на основање и слободата на давање на услуги преку процесот на усогласување на законодавството во оваа област, порача министерот за економија Крешник Бектеши денеска во Брисел во обраќањето на состанокот.

Пендаровски: Демократијата мора да надвладее над автократијата

Пендаровски: Демократијата мора да надвладее над автократијата

Давос – Не сум загрижен дека трансатлантското и паневропското единство и солидарност ќе го имаме и годинава, но се прашувам дали ќе се задржи и кога војната во Украина ќе заврши, а тоа е клучно за да надвладее демократијата над автократијата, истакна претседателот Стево Пендаровски на панел сесија во рамките на Светскиот економски форум во Давос.

Ковачевски: Годинава имаме шанса да ги забрзаме преговорите и да станеме членка на ЕУ до 2030

До ноември може многу да се направи, потребна е вистинска, а не декларативна поддршка за ЕУ, вели премиерот

До ноември може да се направи многу, но секој треба да биде одговорен и на ниво на задачата и на обврската кон граѓаните и кон државата. Нема простор за декларативна поддршка за ЕУ, истакна премиерот Димитар Ковачевски.