Мецола: Да не ги разочараме милионите луѓе кои на Европа гледаат како на свој дом 

Мецола: Да не ги разочараме милионите луѓе кои на Европа гледаат како на свој дом 

Брисел – Добро е што ја имаме 2030 година како датум на масата за проширување на ЕУ, но наместо на датумот, да се фокусираме на чекорите од преговорите, затоа што од моето искуство кога мојата земја Малта беше кандидат за членство, можам да кажам дека се...
Бигум за МИА: Тука сме да подадеме рака и да разговараме како можеме да ви помогнеме да станете членка на ЕУ

Бигум за МИА: Тука сме да подадеме рака и да разговараме како можеме да ви помогнеме да станете членка на ЕУ

Скопје – Пратеничката од данскиот Фолкетингет Мариане Бигум во интервју за МИА ја истакнува поддршката што Данска ни ја дава на патот кон ЕУ, нагласувајќи дека тие сакаат да им се придружиме во Унијта и оти се тука да ни помогнат на секој чекор од патот. Но,...
Нестабилен период за внатрешниот пазар на ЕУ со истекот на забраната за увоз на житарки

Нестабилен период за внатрешниот пазар на ЕУ со истекот на забраната за увоз на житарки

од AFP, AGERPRES, ANSA, APA, BTA, dpa, EFE, Europa Press, HINA, STA, TASR, Ukrinform  Брисел – Привремената забрана за увоз на жито од Украина во петте соседни земји од Европската Унија беше укината на 15 септември. Унгарија, Словачка и Полска –...
Скопје прогласен за „Европска престолнина на културата за 2028 година“

Скопје прогласен за „Европска престолнина на културата за 2028 година“

Брисел – Прогласувањето на Скопје за „Европска престолнина на културата за 2028 година“ претставува голем успех за нашата држава, особено имајќи ги предвид определбите на земјата за полноправно членство во ЕУ, изјави за МИА министерката за култура Бисера...
ЕУ организира чистење на плажа на Преспанското Езеро

ЕУ организира чистење на плажа на Преспанското Езеро

Скопје, 17 септември 2023 (МИА) – Заменик-шефот на Делегацијата на ЕУ, Бен Нупнау и градоначалникот на Ресен, Јован Тозиевскина ја започнаа првата „EUBeachCleanup“ на Преспанското Езеро, акција организирана во Северна Македонија. Акцијата за чистење е годишна...