Што ја чека Европската Унија во 2024 година?

Што ја чека Европската Унија во 2024 година?

by AFP, AGERPRES, APA, ATA, Belga, BTA, dpa, EFE, FENA, MIA, STA, TASR  Изборите во 2024 година ќе заземат централно место не само на домашна сцена, туку насекаде низ ЕУ, како и во САД и во Русија. Изборите во Унијата ќе се одржат во јуни. Многу од тековните дискусии...
Маричиќ: 2023. е година на успешен скрининг, 2024 да биде година на обновен политички консензус за остварување на целта – членство во ЕУ до 2030

Маричиќ: 2023. е година на успешен скрининг, 2024 да биде година на обновен политички консензус за остварување на целта – членство во ЕУ до 2030

Скопје – Ако 2023 година беше година на успешен скрининг, 2024 година треба да биде година на обновен политички консензус за европска интеграција, политички консензус не заради партиските придобивки, туку заради остварување на стратешката цел и заедничката...
ЕУ постигна договор за закон со кој ќе ја зајакне слободата на медиумите и ќе ги заштити на новинарите

ЕУ постигна договор за закон со кој ќе ја зајакне слободата на медиумите и ќе ги заштити на новинарите

AFP, Agerpres, ANSA, Belga, BTA, dpa, EFE, STA Европската унија сака подобро да ги заштити новинарите и медиумските компании од политичко влијание и постигна договор за таканаречениот Европски закон за слобода на медиумите. Иако заштитните мерки што ги нуди законот се...
За власта земјата е подготвена за отворање на првиот кластер, за опозицијата проблем се слабите реформи  

За власта земјата е подготвена за отворање на првиот кластер, за опозицијата проблем се слабите реформи  

Скопје – Националниот совет за евроинтеграции и собраниската Комисија за европски прашања одржаа заедничка седница на која беа разгледани Нацрт патоказите за владеење на правото и за реформа на јавната администрација.  Вицепремиерот за европски прашања Бојан...
Фон дер Лајен: ЕУ ја потврдува посветеноста на иднина во која сите шест земји од Западниот Балкан ќе бидат нејзини членки 

Фон дер Лајен: ЕУ ја потврдува посветеноста на иднина во која сите шест земји од Западниот Балкан ќе бидат нејзини членки 

Брисел – Цел на Европската комисија е Северна Македонија и Албанија да ги почната преговорите по Првиот кластер – Основи што е можно поскоро, дури ако може и следната недела и силно ја потврдуваме нашата посветеност на иднина во која сите шест партнери од...