ЦЕФТА и Коморскиот инвестициски форум на Западниот Балкан заеднички ќе го зајакнуваат гласот на бизнис секторот

ЦЕФТА и Коморскиот инвестициски форум на Западниот Балкан заеднички ќе го зајакнуваат гласот на бизнис секторот

Меморандумот има за цел да ги постави основите за посилна соработка и размена на информации кои ќе поттикнат создавање на заеднички регионален пазар под закрила на Берлинскиот процес и со него двете страни ја покажуваат својата посветеност за промовирање на ефикасни трговски текови меѓу членките на ЦЕФТА и поттикнувањето на регионалната економска интеграција.  

ЕУ со нови санкции против Иран 

ЕУ со нови санкции против Иран 

Министрите за надворешни работи и одбрана на Европската Унија на состанокот во Луксембург во понеделникот дискутираа за дополнителна помош за Украина и санкции против Иран поради нападот врз Израел и поддршката за Русија. 

ОБСЕ/ОДИХР со позитивна оценка за изборниот ден, процедурите за гласање се почитувале во голема мера

ОБСЕ/ОДИХР со позитивна оценка за изборниот ден, процедурите за гласање се почитувале во голема мера

Основните слободи беа почитувани во кампањата, но како што се приближуваше денот на изборите, а границите помеѓу претседателската и парламентарната трка почнаа да се замаглуваат, реториката стануваше се понегативна и во некои случаи дискриминаторска одразувајќи ја политичката фрагментација и етничките поделби, посочи Стирк.

Првични резултати од Претседателските избори: Гордана Силјановска Давкова 362.682 (40,08%), Стево Пендаровски 180.306 (19,93%)

Првични резултати од Претседателските избори: Гордана Силјановска Давкова 362.682 (40,08%), Стево Пендаровски 180.306 (19,93%)

За да се избере претседател во првиот круг, потребно е еден од кандидатите да освои мнозинство гласови од вкупниот број евидентирани избирачи, односно 907.159 гласови. Имајќи предвид дека никој не го доби потребното мнозинство, ќе се организира втор круг во кој одат двајцата кандидати кои добиле најмногу гласови – Гордана Силјановска Давкова и Стево Пендаровски. Вториот изборен круг ќе се одржи на 8 мај, заедно со парламентраните избори.

Почнува Програмата „ЕУ за Преспа“: Над 13 милиони евра за инфраструктура, одржливо земјоделство и туризам

Почнува Програмата „ЕУ за Преспа“: Над 13 милиони евра за инфраструктура, одржливо земјоделство и туризам

Инвестициите за заштита на еколошкиот систем во регионот на Преспа ќе се спроведуваат преку два комплементарни проекта, „ЕУ за инфраструктурни подобрувања во регионот на Преспа“ и „ЕУ за Преспа – обнова на природните ресурси за зајакнување на одржливото земјоделие и туризам“.