Унгарското претседавање со ЕУ: Како Орбан може да влијае на ЕУ?

Унгарското претседавање со ЕУ: Како Орбан може да влијае на ЕУ?

Унгарија в понеделник го презема ротирачкото претседавање со Советот на ЕУ од Белгија. Многумина внимателно се следи земјата која има за цел „Да ја направи Европа повторно голема“ и планира да се фокусира на проширувањето, одбраната и конкурентноста. Украина ја чекаат тешки шест месеци со петседателството на ЕУ.

Мицкоски на средба со Гир: Владата ќе продолжи да работи заедно со ЕУ во духот на партнерство и заеднички вредности

Мицкоски на средба со Гир: Владата ќе продолжи да работи заедно со ЕУ во духот на партнерство и заеднички вредности

Мицкоски ја истакна важноста на поддршката од Европската Унија за реформските процеси и стабилноста на земјата, констатирајќи дека Владата ќе продолжи да работи заедно со ЕУ во духот на партнерство и заеднички вредности.

Муцунски: Ние имаме наши обврски, но и ЕУ треба да испорача за да го задржи кредибилитет во нашиот регион 

Муцунски: Ние имаме наши обврски, но и ЕУ треба да испорача за да го задржи кредибилитет во нашиот регион 

Во однос на обврските што треба да ги исполни земјава од страна на претставниците на ЕУ биле посочени реформите во делот на владеењето на правото и јавната администрација, како и борбата со високата корупција.  

Писонеро: ЕУ ќе соработува со Владата на Мицкоски за напредок во реформите, но таа мора да ги спроведе и обврските  

Писонеро: ЕУ ќе соработува со Владата на Мицкоски за напредок во реформите, но таа мора да ги спроведе и обврските  

Мислам дека пораката е многу јасна, Северна Македонија мора да го искористи моментумот кој постои за проширувањето со цел да продолжи решително на нејзиниот ЕУ пат. Мислам дека сите сте крајно свесни за тоа што Европскиот совет јасно го кажа дека го очекува од Северна Македонија, а тоа секако се однесува и на уставните амандмани за кои Северна Македонија се обврза да ги спроведе за да може да продолжи по својот ЕУ пат, истакна Писонеро

Муцунски: Во сложениот геополитички контекст во Европа мораме да бидеме одговорна членка на НАТО 

Муцунски: Во сложениот геополитички контекст во Европа мораме да бидеме одговорна членка на НАТО 

Не е прашање дали треба, туку мораме да ги продолжиме таквите инвестиции. Тоа е во интерес на Алијансата на која што сме член, но сметаме дека тоа е и во наш национален интерес, изјави Муцунски, потврдувајќи ја посветеноста на земјата на исполнување на обврската за издвојување на средства до Буџетот за одбраната на ниво најмалку два проценти од националниот БДП.