МНР се заложи за заштита на посебноста на Македонците во Албанија

МНР се заложи за заштита на посебноста на Македонците во Албанија

Министерот за надворешни работи ја посети македонската заедница во Албанија по обвинувањата дека Бугарија врши непринципиелно влијание врз нејзините припадници да се декларираат како Бугари.

Македонците во Албанија се бунат за притисоците на Бугарија врз малцинството

Македонците во Албанија се бунат за притисоците на Бугарија врз малцинството

Македонската заедница во Албанија се жали на притисоци од страна на официјална Софија Македонците да се декларираат како Бугари. Притисокот, вели заедницата, се врши преку процесот на преговори со ЕУ.

МНР се заложи за заштита на посебноста на Македонците во Албанија

Извештај на ОН: Бугарија има обврска да ги заштити правата на македонското малцинство

Бугарија има обврска да ги почитува правата на малцинствата и да осигура дека никој нема да биде дискриминиран врз основа на идентитетот, соопштија од Канцеларијата за човекови права на ОН на барањето да го искоментираат условот на Бугарија да се впишат Бугарите во македонскиот Устав, додека против неа постојат 14 пресуди на Судот во Стразбур за прекршување на правата на македонското малцинство.

Ескобар: САД се силен партнер за поддршка на Северна Македонија за брзо пристапување во ЕУ

Ескобар: САД се силен партнер за поддршка на Северна Македонија за брзо пристапување во ЕУ

-Нашата позиција од искуството со Северна Македонија е дека таа е одличен партнер, лојален пријател и силен поддржувач на трансатлантската заедница. Северна Македонија заслужено го започна движењето во нивниот процес кон Европа. Тие направија тешки реформи и продолжуваат да прават тешки реформи, изјави тој.