sv flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by TT.

Брисел – земјите на ЕУ велат да за постојани царини на електрични возила од Кина. Според дипломатски извори, десет земји од ЕУ гласале за воведување на царините, а пет против на петочното гласање. Другите дванаесет избрале да се воздржат од глас.

Шведска беше една од земјите што се воздржаа од гласање, иако владата е скептична за царините. Министерот за надворешна трговија Бенџамин Доуса укажува на надежи дека Volvo Cars ќе помине помалку тежок удар.

“Тоа не е нешто што е запишано во камен, тоа не е нешто што е конечно, но тоа е нешто што Шведска го поттикнува многу силно”, изјави Доуса за TT пред гласањето.

“Добираме позитивни сигнали од комисијата дека ова може да биде исклучително решение”.

Бенџамин Доуса укажува на и предности и недостатоци што се однесуваат на царините.

“Шведска има скептичен став кон овој вид на мерки и ние сме силен поборник на слободна трговија. Истовремено, истражувањето на комисијата покажа дека Кина не ги следи правилата на СТО”, изјави министерот.

Еврокомисијата истовремено нагласува дека преговорите продолжуваат со Кина за други начини за решавање на спорот.

Предлогот подразбира царини до 35,3 проценти на увозот на електрични возила произведени во Кина, од ноември оваа година – покрај веќе постоечките царини од десет проценти.

(4 октомври)