en flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by dpa.

Брисел (dpa) – Поранешниот италијански премиер Марио Драги ги повика Европската Унија да развие „нова индустриска стратегија“ за оживување на намалената конкурентност на блокот за да се постигне економски раст.

Драги ја опиша ЕУ како „заглавена во статичка индустриска структура“ во споредба со Соединетите Држави и Кина, и побара повеќе инвестиции во истражување и иновации, технологии за чиста енергија и побрзо регулаторно донесување одлуки.

Отпорано од пред една година, со земјите на ЕУ кои се повеќе се грижат за економијата, Европската комисија го задолжи Драги да изготви план за да ги преобрати економските угледи на блокот. Италијанецот беше премиер на Италија од 2021 до 2022 година и претседател на Европската централна банка од 2011 до 2019 година.

За да се постигне нов економски раст, ЕУ има потреба од инвестиции од 750-800 милијарди евра годишно, рече Драги, што е еквивалентно на 4.4-4.7 проценти од бруто домашниот производ (БДП) на ЕУ во 2023 година.

За да ја покаже големината на потребната инвестиција и предизвикот, Драги се повика на Планот Маршал на Соединетите Држави за повторно градење на Европа по Втората светска војна. (9 септември)