nl flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by ANP.

“`html

“Ова не е проевропска реторика”, додаде Рама. За слободата, правната држава и демократијата е клучно Албанија да стане член на Европската унија, изјави тој. “Западниот Балкан има потреба од Европската унија. Немаме план Б.”

Ако Албанија не избере да се приклучи на ЕУ, според Рама “тоа е исто како да се откажеме од нашиот начин на живот. Конечно сме избрале, по векови темнина под империи и режими кои ни беа наметнати. Нашата историја нè научила на најтешката патека која не може да се најде и осигура надвор од царството на ЕУ.”

“За жал, и ова не можам да го избегнам да го кажам, со помош на Владимир Путин овој процес доби нов поттик после агресијата против Украина”, изјави Рама.

И други земји во Балканот можат да функционираат како тампон против Русија, сметаат и различни членки на ЕУ, како и самиот Балкан.

Европската унија има потреба од Албанија и други земји од Западниот Балкан, изјави Сијарто. Европската унија има потреба од нова “свежина и енергија”. Тој се надева дека преговорите за пристапување со Албанија ќе се одвиваат побрзо од вообичаено. Просечното време на чекање од кандидат за членство до вистинско пристапување е петнаесет години.

“`