de flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by dpa.

Стразбур – Европскиот парламент ги повикува земјите-членки на ЕУ да и дозволат на Украина да користи западно оружје против воени цели на руска територија. Украина мора да има можност целосно да се брани, соопшти парламентот. Без укинување на ограничувањата, ова не е можност во целост.

Соодветна – правно необврзувачка – резолуција беше прифатена од пратениците во Стразбур со 425 гласови за, 131 глас против и 63 воздржани. Парламентот апелира до сите земји-членки на ЕУ да ја зголемат помошта за Украина, наместо да ја намалуваат. Пратениците исто така ги повикуваат земјите-членки да ја исполнат својата обврска од март 2023 година, да достават милион куршуми до Украина и генерално да го забрзаат снабдувањето со оружје.

ЕУ Парламентот сака да ги задржи санкциите

Парламентот исто така сака да се задржат и прошируваат санкциите на ЕУ против Русија и Белорусија, како и против Иран и Северна Кореја поради нивната поддршка на нелегалните воени напори на Русија. Исто така, треба да се создадат регулативи за да ја обештетат Украина со конфискуваниот руски државен имот за уништувањето, бара парламентот. (19 септември)