el flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by AMNA.

ЕУ ги осудува сите напади врз мисии на ОН и изразува особено сериозна загриженост во врска со нападите на Израелските одбранбени сили (IDF) врз UNIFIL во Либан (UNIFIL), кои предизвикаа повредување на неколку мировници, истакнува високиот претставник на ЕУ Жозеп Борел.

Во соопштението издадено од Жозеп Борел во име на ЕУ, се забележува дека ваквите напади врз мировните сили на ОН претставуваат сериозно прекршување на меѓународното право и се целосно неприфатливи и мора да запрат веднаш.

Се наведува дека сите фактори имаат обврска да ги преземат неопходните мерки за да гарантат безбедност, како и безбедност на персоналот и имотот на ОН и да го почитуваат неповредливоста на објектите на ОН во секое време. “Очекуваме итно објаснувања и издржлива истрага од израелските власти во врска со нападите врз UNIFIL, која игра основна улога во стабилноста на Јужен Либан” нагласува високиот претставник.

Во исто време, ЕУ изразува длабока загриженост поради продолжувањето на ракетни напади од Хезболах кон Израел, кои мора да запрат и за нападите на IDF во густо населени области на Либан, предизвикувајќи голема цена за цивилите и преселување на многу луѓе. “Повикаме сите страни да го почитуваат Меѓународното хуманитарно право, во сите околности” истакнува.

ЕУ на крај го повторува својот повик за веднаш прекин на огнот во Либан и сите страни да се обврзат и работат за целосна имплементација на резолуцијата 1701 на Советот за безбедност.