sv flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by TT.

Стокхолм – Организацијата Шведски потрошувачи и 20 други европски потрошувачки организации се налутиле на стратегиите на игрите гиганти да привлечат деца и млади да трошат пари на купување во игрите. Стратегиите се обвинети за тоа што се подмолни и манипулативни.

Организациите го гледаат користењето на виртуелни валути како проблематично. Играчите купуваат, за вистински пари, виртуелната валута која потоа се троши внатре во играта.

„Единствениот мотив за тоа што можеме да видиме, е дека се обидуваат да ги прикријат вистинските трошоци за купувањата за потрошувачите“, вели Синан Акдаг, меѓународен секретар на Шведски потрошувачи.

Сега организацијата, заедно со европската потрошувачка организација BEUC и десет други потрошувачки организации, се пријавува седумте гиганти за игри како Mojang Studios и Roblox Corporation до мрежата за потрошувачките власти на ЕУ, CPC.

Европската индустриска асоцијација Видео игри Европа (VGE) не се согласува со критиките и смета дека виртуелните валути се добро етаблирани и лесни за разбирање за играчите.

(12 септември)