sq flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by ATA.

4 од 5 лица на Западен Балкан даваат предност на она што ги обединува, а не на она што ги разделува. Амбасадорот на Европската унија во Тирана, Силвио Гонзато присуствуваше на церемонијата на 7-годишнината од Балканскиот фонд каде нагласи дека во овој контекст, ЕУ ја обновува својата поддршка за Балканскиот фонд.

Во оваа нова фаза на соработка, ЕУ избра 12 нови регионални проекти, кои ќе ја промовираат одржливата развој и ќе се справат со социјалните, културните и научните прашања.

Овие проекти се исто така начин за промовирање на добрососедските односи и помирување на Западен Балкан.

„Многу сум горд на Балканскиот фонд – помагајќи ѓуѓо за спроведување нови проекти кои за возврат придонесуваат во изградбата на позаинтегрирани, различни и рамноправни здруженија“, изјави Гонзато.

„Овие се идеи и проекти кои можат да ги трансформираат земјите од регионот, да создадат одржливи регионални мрежи и да го отворат патот за интеграција на регионот во ЕУ“, рече амбасадорот Силвио Гонзато. (20 септември)