de flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by dpa.

Брисел – 35.500 млади Европејци и Европејки, кои оваа година наполнија 18 години, повторно имаат шанса да добијат бесплатен билет за патувања со воз низ континентот. Европската комисија ја отвора следната рунда на патничката програма «DiscoverEU». До 16 октомври до 12.00 часот, младите возрасни можат да аплицираат за билетите, како што соопшти ЕУ-комисијата.

Учество можат да земат граѓанки и граѓани на земјите-членки на ЕУ, како и од Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турција. За да освои бесплатен билет, прво мора да ги покаже своите знаења на мал квиз.

Меѓу 1 март 2025 и 31 мај 2026, победниците ќе можат да патуваат низ Европа бесплатно до 30 дена. Може да учествува секој што е роден во 2006 година. Учесници со хендикеп или здравствени проблеми можат да побараат да бидат придружувани.

Иницијативата «DiscoverEU» започна во 2018 година и потекнува од идејата на германските активисти Винцент-Имануел Херр и Мартин Спеер. Предлогот, секој ЕУ-граѓанин на 18-тиот роденден да добие Interrail-билет и на тој начин младите луѓе да го запознаат континентот, наиде на голема поддршка од политиката и општеството.

Според податоците на ЕУ-комисијата, од почетокот на програмата 1,3 милиони млади луѓе аплицирале за околу 320.000 билети.