nl flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by Belga.

“`html

Новата регулатива против крчење на шуми би требало да стапи на сила до крајот на годинава. Законот забранува увоз на производи кои потекнуваат од земјишта кои се крчени од почетокот на 2021 година. Се работи меѓу другото за палмино масло, говедско месо, дрво, кафе, какао, гума, соја и бројни изведени производи, како што се чоколадо, мебел, печатна хартија и низа деривати од палмино масло. Увозниците треба да ја осигураат следливоста на тие производи.

Изминатите недели, земји членки како Германија, но и значајни трговски партнери како САД и Бразил, дигнаа аларм и побараа дополнително време. Нивното барање сега е услишено. Комисијата нуди да го примени законот за големи компании од 30 декември 2025 година и за мали компании од 30 јуни 2026 година.

“Со овој чекор Комисијата сака да обезбеди сигурност во однос на патот кој треба да се следи и да го осигури успехот на регулативата за крчење на шуми, која е од најголемо значење за европскиот придонес во итното глобално прашање на крчење на шуми”, изјавија од Комисијата во среда во соопштение за печат. “Предлогот за одложување на ниту еден начин не ги доведува во прашање целите и содржината на законот”, уверуваат тие.

Земјите членки и Европскиот парламент треба да го одобрат одложувањето. Во половината, левицата реагираше разочарано на веста. Според Кејтлин Ван Бремпт (Vooruit/S&D) и Сара Матиу (Groen/Greens), Комисијата предолго чекаше со објавување на насоки за примената на законот. “Одложувањето не може и не смее да доведе до слабеење или излизување”, предупреди Ван Бремпт. Матиу зборуваше за “директен напад на Зелената зделка”.

“`