en flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by dpa.

Брисел (дпа) – Земјите од ЕУ планираат да удрат во Русија со нови санкции како одговор на непријателските активности како што се сајбер-напади со нов правен рамкар за казнените мерки што беше објавен во вторникот. Новиот систем за казнените мерки е одговор на она што земјите од ЕУ го рекоа дека е продолжена кампања на руските хибридни активности за дестабилизирање на безбедноста на Европската унија.

Оваа кампања “неодамна се зголеми преку нови операции на европска почва” продолжува изјавата од земјите на ЕУ. Новиот режим на санкции ќе ги опфати и руските активности во не-ЕУ земјите кои поткопуваат демократски изборни процеси. Други руски хибридни закани што можат да активираат нови санкции на ЕУ се координирани кампањи на дезинформации, насочување на мигранти за преоптоварување на границите на блокот, како и подметнување пожари и саботажа.

ЕУ може да наметне замрзнување на средства на целните организации и лица, како и да наметне забрана за патување на целите во блокот. Граѓаните и компаниите на ЕУ ќе бидат забранети да прават бизнис со целните организации и лица. Еден дипломат на ЕУ рече дека првите цели под новиот систем се уште се одбираат.

Санкциите на ЕУ бараат едногласност и често се блокирани од Унгарија, противник на продолжената поддршка на блокот за Украина и сметан како близок на Русија. (8 октомври)