fr flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by AFP.

Париз – Емануел Макрон во вторник вечерта го увери унгарскиот премиер Виктор Орбан, чирак на земјата која го претседава претседателството на Советот на ЕУ, за „брзо спроведување“ на препораките од извештајот Драги за оживување на европската економија.

Поранешниот италијански премиер, посебно, ја препорачува издавањето на нови заеднички долгови за подобро финансирање на иновациите, зелена транзиција и одбрана во Европа.

Францускиот претседател потврди „важноста за целосно и брзо спроведување на препораките од овој извештај за иднината на конкурентноста на Европа“, истакна во средата Елисе.

Неофицијалниот Европски совет кој ќе се одржи на 8 ноември во Будимпешта ќе биде посветен на прашањата за европската конкурентност.

Г-дин Макрон и Орбан исто така разговараа за европската поддршка на Украина и прашањата поврзани со безбедноста и одбраната.

Унгарија одбива одблокирање на помош од над 6,5 милијарди евра за Украина, која минува низ ад хок фондот, Европски капацитет за мир. (23 октомври 2024)