it flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by ANSA.

Брисел (ANSA) – По повод својата осма посета на Киев, претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, објави намера да се одобри заем на Украина од 35 милијарди евра, како дел од одлуката донесена од Г7 да и се додели на Киев финансирање од 50 милијарди долари со гаранција на руските бенефиции замрзнати во Европа.

“Неуморните руски напади го прават неопходна континуираната поддршка на ЕУ за Украина. Комисијата ќе и обезбеди на Украина заем до 35 милијарди евра како дел од обврските на Г7. Ова е уште еден важен придонес на ЕУ за опоравувањето на Украина,” напиша фон дер Лајен на твитер. За време на средбата со украинскиот претседател Володимир Зеленски, претседателката го презентираше и зимскиот подготвителен план на Комисијата за Украина.

Ова е додатна поддршка со вредност од околу 160 милиони евра што ќе помогне да се покрие над 25% од потребата за електрична енергија во земјата. “Сезоната на затоплување ќе започне за две недели и постојаните напади на Русија врз цивилната енергетска инфраструктура на Украина имаат за цел да нанесат максимална штета. Ние ќе и помогнеме на Украина во нејзините храбри напори да ја надмине оваа состојба,” објасни фон дер Лајен зборувајќи пред новинарите меѓу кои беше и групата агенции собрани во European Newsroom, во која е дел ANSA (20 септември).