nl flag go to the original language article
This article has been translated by Artificial Intelligence (AI). The news agency is not responsible for the content of the translated article. The original was published by ANP.

“Подобрувањето на условите за вршење бизнис во ЕУ треба да биде врвен приоритет за новата Комисија”, изјавуваат потписниците на изјавата која е иницирана од Луксембург и Чешка и која е објавена во петок.

Поедноставување и хармонизација на ЕУ-правилата е една од работите што треба да се уредат, за да може навистина да се зборува за слободно движење на стоки и услуги. Сега има уште премногу национални правила кои го попречуваат ова, велат дваесетте земји-членки. “Целосната акција во оваа област ќе ги отстрани пречките за прекугранични активности.” ЕУ-правилата мора да бидат “цврсто” имплементирани и еднаков пристап до внатрешниот пазар мора да биде обезбеден.

Ова се некои од клучните услови што треба да се уредат за да се зголеми конкурентноста во ЕУ, нагласуваат потписниците.

Марио Драги, поранешен премиер на Италија и поранешен претседател на Европската Централна Банка, во својот неодамна објавен извештај нагласува дека конкурентноста на Европската Унија треба да биде засилена што поскоро. Тој извештај беше изготвен по налог на Урсула фон дер Лејен, претседателката на Европската Комисија.

(20 септември)